E.E: Έκθεση – κόλαφος για την Τουρκία – Τι αναφέρει για την Ανατολική Μεσόγειο

Τα αρνητικά και τα θετικά σημεία της τουρκικής πολιτικής περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση προόδου της Ε.Ε. για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Μια έκθεση – χαστούκι στον Ερντογάν και την κυβέρνησή του. Μεταξύ άλλων όπως αναφέρει η γερμανική Welt, στην έκθεση ασκείται κριτική στην Τουρκία για το ότι “δεν έχει σημειώσει πρόοδο στην καταπολέμηση της διαφθοράς”, για το ότι “δεν υπάρχει αποτελεσματικός διαχωρισμός των εξουσιών στη χώρα” και για το ότι “εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πορεία της οικονομίας”.

Επίσης στην έκθεση υποστηρίζεται ότι “η τουρκική εξωτερική πολιτική συγκρούεται όλο και περισσότερο με τις προτεραιότητες της Ε.Ε. για μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας “. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή της Ε.Ε. κατηγορεί την Άγκυρα για «παράνομες ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις» κατά της Κύπρου και της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η έκθεση προόδου της ΕΕ είναι διαθέσιμη στη WELT και θα παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο της Ε.Ε. την Τρίτη το απόγευμα.

Η έκθεση συνεχίζει: «Η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπάρχει σημαντική οπισθοδρόμηση σε τομείς που αφορούν στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Οι συνεχιζόμενες συλλήψεις ηγετών της αντιπολίτευσης, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων, μελών της κοινωνίας των πολιτών και ακαδημαϊκών στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας είναι βαθιά ανησυχητικές”.

Όσον αφορά στα θεμελιώδη δικαιώματα, η Επιτροπή σημειώνει: «Στην Τουρκία, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίστηκαν αμείωτα και εκείνοι που αγωνίστηκαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα συνελήφθησαν σε πολλές περιπτώσεις». Στο θέμα της δικαστικής ανεξαρτησίας, η Ε.Ε. δηλώνει: «Στην Τουρκία, οι σοβαρές αποτυχίες που παρατηρήθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 συνεχίστηκαν. Συνεχίστηκε η πολιτική πίεση και η μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού δικαστών και εισαγγελέων παρά τη θέλησή τους, υπονομεύοντας την ανεξαρτησία του τουρκικού δικαστικού σώματος. Υπάρχουν ακόμα μεγάλες ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη συστημικής ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός παράλληλου συστήματος των λεγόμενων δικαστών της ειρήνης».

Στα θετικά που επισημαίνονται στην έκθεση για την κυβέρνηση Ερντογάν είναι ότι “η Τουρκία πρέπει να αναθεωρήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας οδήγησε σε αυξημένα επίπεδα ασφάλειας. Η Τουρκία συνέχισε τον αγώνα της εναντίον εγχώριων και ξένων τρομοκρατικών κυττάρων ». Η έκθεση των Βρυξελλών επαίνεσε το γεγονός ότι η Τουρκία συνεργάστηκε με την ΕΕ για τον εντοπισμό και την επιστροφή ξένων τρομοκρατών.

“Κάποια πρόοδος” μπορεί επίσης να αναφερθεί στην πολιτική μετανάστευσης και ασύλου. Η έκθεση λέει συγκεκριμένα: «Το 2019, η Τουρκία προσπάθησε να εφαρμόσει τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016. Έπαιξε βασικό ρόλο στην αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατά μήκος της Ανατολικής Μεσογείου. ” Οι Βρυξέλλες επαίνεσαν επίσης τις «εξαιρετικές προσπάθειες» της Τουρκίας για τη φροντίδα σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία (3,6 εκατομμύρια) και άλλες χώρες.

Ωστόσο, η Επιτροπή της ΕΕ επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση για “ενθάρρυνση μεταναστών και προσφύγων να ακολουθήσουν τη χερσαία διαδρομή προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας τον Μάρτιο του 2020”

Πηγή πληροφοριών: Welt

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ