Πούτιν: Ο άνδρας της δράσης γίνεται 68 χρονών – Τα ριψοκίνδυνα χόμπι του και η κρυφή ερωτική ζωή του

Της Ελένης Καραμήτσου

Τα 68 του χρόνια γιορτάζει σήμερα, 7 Οκτωβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Η ζωή του θυμίζει κατασκοπευτικό θρίλερ. Από τα γραφεία της KGB στην Ανατολική Γερμανία βρέθηκε στην Αγία Πετρούπολη και στη συνέχεια στην προεδρία της Ρωσίας. Και αν και πέρασε και από τον πρωθυπουργικό θώκο, μόνο η ανώτατη πολιτειακή θέση ήταν αρμόζουσα για την προσωπικότητα και τις ικανότητες του Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς Πούτιν. To 2007 το περιοδικό TIME τον ανακήρυξε “Πρόσωπο της Χρονιάς”, ενώ από το 2010 και μετά η δημοτικότητά του έχει εκτοξευθεί. Όμως, δεν είναι μόνο ότι ο Πούτιν είναι ένας εξαιρετικός ηγέτης για τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Είναι αυτή η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό αλλά και τα επικίνδυνα χόμπι που ανεβάζουν την αδρεναλίνη και κάνει τις γυναίκες να τον θαυμάζουν και να τον ποθούν προσφέροντάς του επιτυχίες στο γυναικείο φύλο. Συχνά φωτογραφίζεται χωρίς μπλουζάκι να κάνει ιππασία ή πεζοπορία. Είναι δεινός κολυμβητής ενώ διαθέτει μαύρη ζώνη στο τζούντο. Πιλοτάρει μαχητικά αεροσκάφη και οδηγεί τα οχήματα ασφαλείας που προορίζονται για τον ίδιο. Πρόσφατα σε επίσκεψή του στην επαρχία μία κοπέλα του έκανε πρόταση γάμου δημοσίως.

Ο ίδιος πάντως σε ό,τι αφορά την προσωπική του ζωή γνωστοποιεί μόνο τα πολύ απαραίτητα, όπως το διαζύγιό του το 2013 από τη σύζυγό του Λουντμίλα. Για τις κόρες του ή για τις γυναίκες της ζωής του μόνο εικάζουμε και συλλέγουμε πληροφορίες, που ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται.

Το μυστήριο με την καταγωγή του

Ο Πούτιν γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1952 στο Λένινγκραντ, τη σημερινή Αγία Πετρούπολη. “Προέρχομαι από μία απλή οικογένεια και έτσι έχω ζήσει για πολύ μεγάλο διάστημα, βασικά όλη μου την ενήλικη ζωή. Έχω ζήσει σαν φυσιολογικός, απλός άνθρωπος” έχει πει ο Πούτιν για την οικογένειά του και τον τρόπο ζωής του.

Η καταγωγή του θεωρείται μυστήριο, καθώς δεν επιβιώνουν στοιχεία για κάθε πρόγονό του με το επώνυμο «Πούτιν», πέραν από τον παππού του Σπυρίδωνα Ιβάνοβιτς. Η αυτοβιογραφία του. Σε πρώτο πρόσωπο. Συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν (ρωσικά: От первого лица. Разговоры с Владимиром Путиным), η οποία βασίζεται σε συνεντεύξεις του Πούτιν, μιλάει για το ταπεινό ξεκίνημα, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων χρόνων σε ένα κοινόχρηστο διαμέρισμα, το οποίο μοιράζονται πολλές οικογένειες στο Λένινγκραντ. Δύο Ρώσοι δημοσιογράφοι εικάζουν σε ένα άρθρο σε εφημερίδα ότι η καταγωγή του Πούτιν θα μπορούσε να συνδέεται με φυλή Πουτγιανίν, μία από τις αρχαιότερες φυλές στην ιστορία της Ρωσίας, με βάση φυσικές ομοιότητες ανθρώπων του 13ου αιώνα, ελλείψει των online πηγών που συνδέονται με το οικογενειακό όνομα του Πούτιν και της ομοιότητας της προφοράς του με το όνομα αυτής της γενιάς.

H πολιτική σταδιοδρομία του

Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λένινγκραντ το 1975 και λίγο καιρό αργότερα απέκτησε διδακτορικό στα Οικονομικά. Το 1990 έγινε βοηθός Κοσμήτορα, ενώ το διάστημα 1985-1990 εργάστηκε στην Ανατολική Γερμανία ως μυστικός πράκτορας της Επιτροπής της Κρατικής Ασφάλειας (KGB). Το 1991 γύρισε στη γενέτειρά του, την Αγία Πετρούπολη, όπου δούλεψε με τον γνωστό δημοκρατικό παράγοντα της «Νέας Ρωσίας», Ανατόλι Σομπτσάκ, δήμαρχο της πόλης, ως σύμβουλό του. Τον Ιούνιο του 1991 έγινε πρόεδρος Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Αγίας Πετρούπολης και το 1994 πρώτος Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Τον Μάρτιο του 1997 προήχθη σε αντιπρόεδρο του Εκτελεστικού Γραφείου του Προέδρου, ενώ το 1998 ορίστηκε Διοικητής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ρωσίας, διάδοχος της Επιτροπής της Κρατικής Ασφάλειας.

Έναν χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 1999, ορίστηκε Πρωθυπουργός από τον πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν και τον Ιανουάριο του 2000, μετά το ξαφνικό διάγγελμα παραίτησης του Γέλτσιν, ορίστηκε προσωρινός πρόεδρος. Ο ίδιος ο Πούτιν θυμάται: “Ο Μπόρις Νικολάγεβιτς με κάλεσε στο γραφείο του και μου είπε ότι είχε την ιδέα να μου προσφέρει τη θέση του πρωθυπουργού. Σε μια συζήτηση μαζί μου δεν χρησιμοποίησε τη λέξη διάδοχος. Ο Γέλτσιν μίλησε για “έναν πρωθυπουργό με προοπτική”, ότι αν πήγαιναν όλα καλά θα μπορούσε να το θεωρήσει πιθανό” είπε ο Πούτιν που πρόσθεσε ότι ήταν ενδιαφέρον και τιμητικό για αυτόν να εργαστεί σ’ αυτήν τη θέση. “Σκέφτηκα, εντάξει θα δουλέψω για έναν χρόνο κι όλα καλά. Αν βοηθήσω να σώσω τη Ρωσία από κατάρρευση τότε θα είμαι περήφανος”. Όσο για την ανάληψη προεδρίας είχε πει: “Δύο ή τρεις βδομάδες πριν από την Πρωτοχρονιά του 2000 ο Μπόρις Νικολάγεβιτς με κάλεσε στο γραφείο του και μoυ είπε ότι είχε αποφασίσει να φύγει. Δηλαδή, θα έπρεπε να γίνω πρόεδρος”. Είπε ότι αυτή ήταν δύσκολη απόφαση γιατί θα τον περίμενε μια δύσκολη μοίρα. Ωστόσο, στις 31 Δεκεμβρίου 1999 ο Πούτιν έγινε πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενώ το 2000 έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη πρόεδρος. Επίσης, στις 14 Μαρτίου 2004 επανεξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία.Την 1η Οκτωβρίου 2007 ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός. Στις εκλογές αυτές, στις 2 Δεκεμβρίου του 2007, που διεξήχθησαν υπό καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία, ο Πούτιν εκλέχθηκε με ποσοστό άνω του 62% των ψήφων.Στις προεδρικές εκλογές του 2012 κέρδισε ποσοστό άνω του 60% και ορκίστηκε ξανά στο ύπατο αξίωμα της χώρας.Έξι χρόνια μετά, ο Πούτιν κέρδισε και τις προεδρικές εκλογές του 2018 λαμβάνοντας άνω του 76% των ψήφων. Στις 7 Μαΐου 2018 ορκίστηκε για 4η θητεία.

Άνδρας της δράσης ο Βλαντίμιρ ΠούτινΟ Πούτιν άρχισε να ασχολείται με το Σάμπο από την ηλικία των 14 ετών και αυτό ως μέσο αυτοάμυνας προκειμένου να αντιμετωπίσει κάποια αγόρια στις γειτονιές του Λένινγκραντ που του έκαναν δύσκολη τη ζωή, συχνά πιο μεγαλόσωμα και πιο δυνατά από τον ίδιο. Το Σάμπο είναι πολεμική τέχνη, πολεμικό άθλημα και Σύστημα Αυτοάμυνας, το οποίο αναπτύχθηκε στη Σοβιετική Ένωση. Έναν χρόνο μετά άρχισε να ασχολείται και με το τζούντο. Είχε κερδίσει αρκετούς αγώνες στο Λένινγκραντ ενώ κατέκτησε την τρίτη θέση στους εθνικούς αγώνες εφήβων ενώ μετά έγινε πρωταθλητής στην ιδιαίτερη πατρίδα του μετά τα 18 του χρόνια. Καθώς άρχισε να εργάζεται για την KGB, έπρεπε να διαθέτει γνώση πολεμικών τεχνών οπότε συνέχισε την εκπαίδευση και την προπόνησή του.

Όμως δεν ήταν μόνο το τζούντο που προσέλκυσε το… αθλητικό του ενδιαφέρον. Φαίνεται πως με όποιο άθλημα καταπιαστεί ο Ρώσος πρόεδρος έχει εξαιρετικές επιδόσεις. Χόκεϊ επί πάγω, κολύμβηση, καγιάκ, ορειβασία, ιππασία χωρίς σέλα, ράφτινγκ, οδήγηση αυτοκινήτων ταχύτητας, κυνήγι, σκι.Στα 68 του χρόνια διαθέτει ένα καλογυμνασμένο κορμί το οποίο επιδεικνύει συχνά αφού φωτογραφίζεται χωρίς να φορά μπλουζάκι. Ο Πούτιν διαθέτει τόσο γερή κράση και οργανισμό που δεν διστάζει να βουτήξει στα παγωμένα νερά την ημέρα των Φώτων για να πάρει την ευλογία, ενώ αγαπημένο του στιλ κολύμβησης είναι η πεταλούδα.

Σε συνέντευξή του στη Ναόμι Κάμπελ το 2011 για το βρετανικό GQ είχε πει ότι δεν είναι ότι προτιμά την πεταλούδα, αλλά ότι το νερό στον ποταμό της Σιβηρίας, όπου απαθανατίστηκε να κολυμπά, ήταν τόσο παγωμένο που κολυμπώντας έτσι βγήκε όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να πάρει ανάσα.

Αποκάλυψε ότι πηγαίνει στο γυμναστήριο, ότι κολυμπά καθημερινά ενώ μερικές φορές συναντιέται με φίλους του και ασχολούνται και με άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Το 2015 φωτογραφήθηκε στο γυμναστήριο με τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον πρωθυπουργό της Ρωσίας.

Ωστόσο, τον έχουμε δει κατά καιρούς να πετά με μαχητικά τζετ, να επιθεωρεί υποβρύχια ή να κάνει test drive στις λιμουζίνες ασφαλείας που προορίζονται για τον ίδιο. Το 2000 έφθασε στην Τσετσενία σε μία αιφνιδιαστική επίσκεψη ως συγκυβερνήτης σε μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi-27.

To 2010 έγινε ο ταχύτερος πολιτικός ηγέτης στον κόσμο αφού οδήγησε αυτοκίνητο της Formula 1 πιάνοντας τα 240 χλμ/ώρα.

Η προσωπική του ζωή

Ο Πούτιν τηρεί πολύ χαμηλούς τόνους στην προσωπική του ζωή χωρίς να αποκαλύπτει πολλές πληροφορίες γι’ αυτήν. Λίγο πριν φύγει για την ανατολική Γερμανία, παντρεύτηκε τη Λιουντμίλα Σκρέμπνεβα. Η Λιουντμίλα εργαζόταν ως αεροσυνοδός σε τοπική αεροπορική εταιρεία όταν επισκέφθηκε το Λένινγκραντ για τρεις μέρες με μία φίλη. Ο Πούτιν στο προσωπικό του ιστολόγιο περιέγραψε τη γνωριμία του με την πλέον πρώην σύζυγό του: “Εργαζόμουν στην Αγία Πετρούπολη όταν μου τηλεφώνησε ένας φίλος και με προσκάλεσε να πάμε στο θέατρο. Είχε αγοράσει εισιτήρια και θα μας συνόδευαν δύο κοπέλες. Πήγαμε πράγματι στην παράσταση και οι δύο κοπέλες μας συνόδευσαν. Την επόμενη ημέρα έκανα εγώ την πρόσκληση έχοντας αγοράσει τα εισιτήρια, το ίδιο και την τρίτη ημέρα. Μετά άρχισα να βγαίνω με ένα από τα κορίτσια. Γίναμε φίλοι με τη Λιουντμίλα, τη μέλλουσα σύζυγό μου” . Από την πλευρά της η Λιουντμίλα είχε πει: “Είχε κάτι ο Βλαντίμιρ που με έλκυε. Τρεις ή τέσσερις μήνες μετά ήξερα ήδη ότι αυτός ήταν ο άνδρας που χρειαζόμουν”. Τρία χρόνια μετά τη γνωριμίας τους ο Βλαντίμιρ έκανε πρόταση γάμου στη Λιουντμίλα. “Ήξερα πως αν δεν παντρευόμουν για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, θα παρέμενα ανύπαντρος. Πράγματι, είχα συνηθίσει τη ζωή του εργένη αλλά η Λιουντμίλα το άλλαξε αυτό” πρόσθεσε ο Πούτιν. Παντρεύτηκαν στις 28 Ιουλίου 1983.

Πριν από την αναχώρησή τους για τη Γερμανία ο Βλαντίμιρ και η Λιουντμίλα έγιναν γονείς για πρώτη φορά καθώς γεννήθηκε η κόρη τους Μαρία .Η Κατερίνα γεννήθηκε το 1986 στη Δρέσδη. Και τα δύο κορίτσια ονομάστηκαν προς τιμήν των γιαγιάδων τους Μαρία Πούτινα και Γεκατερίνα Σκρεμπνέβα. Σύμφωνα με τη Λιουντμίλα, ο Πούτιν αγαπούσε πολύ τις κόρες του: “Δεν είναι όλοι οι πατεράδες τόσο στοργικοί με τα παιδιά τους όσο αυτός. Τις κακομαθαίνει πάντα ενώ ήμουν εγώ εκείνη που έπρεπε να επιβάλω πειθαρχία” αποκάλυψε η πρώην σύζυγος Πούτιν. Πάντως, ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος αποφεύγει να μιλά για τις κόρες του ή να δίνει φωτογραφίες ή πληροφορίες για εκείνες. Και τα δύο κορίτσια σπούδασαν με διαφορετικά ονόματα για την προσωπική τους ασφάλεια.

Η Μαρία φέρεται να σπούδασε βιολογία και να πήγε στην ιατρική σχολή της Μόσχας ενώ η Κατερίνα πήρε πτυχίο στις Ασιατικές Σπουδές ενώ έγινε χορεύτρια. Η Μαρία είναι ιατρική ερευνήτρια. Πλέον είναι 35 χρονών και ζει στη Μόσχα με τον σύζυγό της τον Ολλανδό επιχειρηματία Γιόριτ Φάασεν. Το 2017 ο Πούτιν είπε στον Όλιβερ Στόουν στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ που έκανε ο γνωστός σκηνοθέτης για τον Ρώσο ηγέτη ότι έχει γίνει παππούς. Κάποιες φωτογραφίες της που κυκλοφόρησαν το 2016 την απεικόνιζαν ως μια ξανθιά γυναίκα που έφερε αρκετές ομοιότητες με τους γονείς της. Στους φιλικούς κύκλους της είναι γνωστή με το όνομα Μάσα Βορόντσεβα.

Από την άλλη, η μικρότερη κόρη του Κατερίνα, φέρεται να διάγει πολυτελή βίο, ζώντας σε πανάκριβα σπίτια και αποκτώντας περιουσία. Η 33χρονη Κατερίνα είναι μία επιτυχημένη ακροβάτισσα και χορεύτρια ενώ διαθέτει εξέχουσα θέση στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας όπου και σπούδασε, έχοντας ηγετικό ρόλο σε πανάκριβο πρόγραμμα. Φέρεται να παντρεύτηκε τον δισεκατομμυριούχο Κίριλ Σαμάλοφ το 2013, από τον οποίο πήρε διαζύγιο το 2018. Δεν κυκλοφορεί ακόμη με το πατρικό της όνομα. Συνήθως τη βρίσκουμε με τα ονόματα Κατερίνα, Κάτια και Γεκατερίνα και τα επώνυμα Πούτινα, Τιχόνοβα και Σαμάλοφ. Δεν είναι μόνο χορεύτρια αλλά και διευθύντρια σε επιχειρήσεις.

Ωστόσο, φήμες θέλουν τον Πούτιν να έχει αποκτήσει και τρίτη κόρη, καρπό του έρωτά του με την πρώην πρωταθλήτρια ρυθμικής γυμναστικής Αλίνα Καμπάεβα, το 2015. Η γέννηση φέρεται να έγινε στο Λουγκάνο και την είδηση να αποκάλυψε η ελβετική Blick. Ο Πούτιν στο μεταξύ είχε πάρει διαζύγιο από τη Λιουντμίλα το 2013 και πέτρα του σκανδάλου να ήταν η Αλίνα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Πούτιν ήταν και ο ίδιος στο Λουγκάνο, και να έμενε με φίλους στην περιοχή ώστε να είναι κοντά στη σύντροφό του και τη νεογέννητη κόρη τους. Το Κρεμλίνο θέλοντας να διαλύσει τις φήμες δημοσίευσε φωτογραφία και βίντεο του Πούτιν με τον επικεφαλής του ρωσικού Ανώτατου Δικαστηρίου αλλά δεν διευκρινίστηκε πότε έγινε αυτή η συνάντηση ρίχνοντας περισσότερο λάδι στη φωτιά των φημών που συνδυάστηκε και με την πολυήμερη εξαφάνιση του ηγέτη της Ρωσίας. Ο Πούτιν επέμενε να διαψεύδει τη σχέση του με την Καμπάεβα και πριν και μετά τη γέννηση της κόρης του. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, διέψευσε τη φήμη σχετικά με την απουσία του Ρώσου προέδρου ενώ σε άλλες φήμες σχετικά με την υγεία του είχε πει ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί κανείς για τον πρόεδρο καθώς αυτός έχει τόσο δυνατή χειραψία που μπορεί να σπάσει και χέρι. Το 2019 οι νέες φήμες ήθελαν το ζευγάρι να αποκτά δίδυμα.

To 2017 η Καμπάεβα σε μια σπάνια δημόσια εμφάνιση φορούσε βέρα στο δάχτυλό της αλλά και για ακόμη μια φορά δεν έριξε περισσότερο φως στο μυστήριο της σχέσης της με τον Πούτιν. Αν και θεωρείται από τις πιο όμορφες γυναίκες το όνομά της δεν έχει συνδεθεί ερωτικά με άλλον άνδρα εδώ και μια δεκαετία θέλοντας την πρώην πρωταθλήτρια να ζει τον παράφορο έρωτά της με τον Βλαντίμιρ Πούτιν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τον ίδιο τον Πούτιν να διαφυλάσσει ως κόρη οφθαλμού την ερωτική του ζωή. Ο Πούτιν θεωρείται από τους πιο γοητευτικούς άνδρες και πολιτικούς ηγέτες παγκοσμίως. Στα 68 του χρόνια δείχνει σε καλύτερη φόρμα και πιο δυνατός από ποτέ.

Πηγή φωτό: προσωπικό αρχείο Πούτιν/kremlin.ru, AFP, AP, Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ