Τουρκικό υπουργείο Άμυνας για ΝΑΤΟ: Διαπιστώθηκε συν-αντίληψη μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Ανακοίνωση για τη σύσταση του στρατιωτικού μηχανισμού μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας που γνωστοποίησε επίσημα το ΝΑΤΟ, εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση των γειτόνων μας, η πρώτη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων –υπό τη νέα μορφή- θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου.

«Κατά τις συναντήσεις που έλαβαν χώρα στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ διαπιστώθηκε συν-αντίληψη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στα βασικά θέματα. Η επόμενη συνάντηση, κατά την οποία θα συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες καθώς και ο συντονισμός για την ασφαλή διέλευση των πλοίων και αεροσκαφών (στρατιωτικών στοιχείων, κατά λέξη) στην ανατ. Μεσόγειο, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Να θυμίσουμε πως το απόγευμα το ΝΑΤΟ ανέφερε στην ιστοσελίδα ότι δημιουργήθηκε μηχανισμός στρατιωτικής απεμπλοκής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

“Έπειτα από σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσωπειών Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020) ένας διμερής μηχανισμός στρατιωτικής αποκλιμάκωσης. Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής (hotline) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποκλιμάκωσης σε αέρα και θάλασσα” , σημειώνεται στην ανακοίνωση.

“Οι τεχνικές συνομιλίες στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, που ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ήταν πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ έπειτα από υψηλού επιπέδου επαφές σε Ελλάδα και Τουρκία” τονίζεται.

“Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός μηχανισμού στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, και οι δύο πολύτιμοι Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους. “

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ