Τι συνέβη με τον ναό του Αγίου Γεωργίου Προύσας

Κατέρρευσε ο χριστιανικός ορθόδοξος ναός του Αγίου Γεωργίου Προύσας, έπειτα από χρόνια εγκατάλειψης. Αρχικά, δόθηκε η εντύπωση ότι το ιστορικό κτίριο, που αποκαλείτο και”Αγία Σοφία της Προύσας” κατεδαφίστηκε, ωστόσο έγινε γνωστό πως τελικά κατέρρευσε εξαιτίας ελλιπούς συντήρησης καθώς είχε αφεθεί στην τύχη του.

Ο ναός εκτιμάται ότι χτίστηκε το 1896 και μετατράπηκε σε τζαμί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών.Όμως περιέπεσε σε αχρηστία, ιδίως μετά την κατασκευή του τζαμιού Yeni Özlüce. Το ιστορικό κτίριο, σύμφωνα με τα ntv.com.tr και gazeteduvar.com, το ανέλαβε το 2006 ο δήμος Nilüfer, ο οποίος το αποκατέστησε στο πλαίσιο έργου που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Διατήρησης Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς και το μετέτρεψε σε κέντρο πολιτισμού Özlüce (Özlüce Kultürevi) το 2009.

Ωστόσο, το 2013 έπειτα από δικαστική διαμάχη, αποδόθηκε στην ιδιοκτησία του βακουφίου İnesiye Köyü Cami Vakfı κατόπιν δικαστικής διαμάχης της Περιφερειακής Διεύθυνσης ευαγών καθιδρυμάτων, όπου ανήκουν τα τζαμιά, με τον Δήμο. Έκτοτε, ο ναός παραμελήθηκε και εγκαταλείφθηκε, έμεινε κλειστός και δεν συντηρήθηκε. Παρέμεινε στο έλεος του χρόνου. Όπως είναι λογικό, σταδιακά παρουσιάστηκαν σημαντικά στατικά προβλήματα, όπως ρωγμές κλπ. Σημειώνοντας την κατάσταση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων και εφιστώντας την προσοχή στον κίνδυνο κατάρρευσης, ο Δήμος Nilüfer προσπάθησε ξανά το 2016 να πάρει υπό τη δικαιοδοσία του την εκκλησία και ζήτησε να ανατεθεί στον δήμο για ανακαίνιση. Ωστόσο, τότε είχε αναφερθεί ότι το κτίριο δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός από λατρεία και ότι ο τόπος αυτός ήταν τζαμί.

Ο Δήμος είχε προειδοποιήσει εκ νέου για κατάρρευση του ναού το 2019, ζητώντας να νοικιάσει τον χώρο. Το αίτημά του απορρίφθηκε. Το ιστορικό κτίριο μέχρι την κατάρρευσή του το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου, είχε μείνει χωρίς συντήρηση για επτά χρόνια. Ο Δήμος ακόμη και σήμερα δηλώνει έτοιμος να ξαναχτίσει το κτίριο και να το αναδείξει, αρκεί να περάσει πάλι στην ιδιοκτησία του.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ