Μνήμες Τζορτζ Φλόιντ: Αστυνομικός έβαλε το γόνατό του στον λαιμό συλληφθέντα – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Οργή έχει ξεσηκώσει βίντεο όπου καταγράφεται αστυνομικός να πατά με το γόνατό του στον λαιμό άνδρα που κείτεται στο πεζοδρόμιο, επαναφέροντας μνήμες από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις των ΗΠΑ στις 25 Μαΐου.

Το περιστατικό συνέβη την Πέμπτη το απόγευμα, στο βόρειο Λονδίνο, στο Ίσλινγκτον, όπου αστυνομικοί προσπαθούν να περάσουν χειροπέδες στον 48χρονο Μάρκους Κουτέιν με αυτόν να εκλιπαρεί “φύγε από τον λαιμό μου”, όπως ο ένας από τους αστυνομικούς γονατίζει στον λαιμό του. Αμέσως μετά η μητροπολιτική αστυνομία έθεσε σε διαθεσιμότητα τον έναν αστυνομικό και τον δεύτερο που είναι παρών στη σύλληψη, του περιόρισε τα καθήκοντα, ενώ διενεργεί έρευνα για το περιστατικό. Ο άνδρας εμφανίστηκε στο δικαστήριο σήμερα όπου του απαγγέλθηκε κατηγορία επειδή κρατούσε μαχαίρι δημοσίως, ενώ ο δικηγόρος του υποστήριξε ότι η αστυνομία πρέπει να του ζητήσει συγγνώμη. Ο άνδρας δήλωσε “αθώος” και η υπόθεσή του θα εκδικαστεί στις 17 Αυγούστου. Οι αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιαρντ κλήθηκαν για ένα περιστατικό στις 6.30 το απόγευμα της Πέμπτης, με το υλικό που κάνει τον γύρο του κόσμου να δείχνει τους δύο αξιωματικούς να κρατούν τον άνδρα ακινητοποιημένο στο πεζοδρόμιο ενώ του έχουν περάσει χειροπέδες.

Ο αναπληρωτής επιθεωρητής τόνισε πως οι εικόνες προκαλούν μεγάλη ανησυχία ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για κάποιες από τις τεχνικές σύλληψης που ωστόσο δεν τις διδάσκονται.

Στην αρχή του βίντεο απεικονίζεται ο ένας αστυνομικός να γονατίζει στον λαιμό του άνδρα βάζοντας το χέρι του στο κεφάλι του. Ο άνδρας παλεύει στο πεζοδρόμιο φωνάζοντας “φύγε από πάνω μου… φύγε από τον λαιμό μου, δεν έχω κάνει τίποτα, φύγε από τον λαιμό μου”. Στο δικαστήριο ειπώθηκε ότι ο άνδρας ταίριαζε με περιγραφή υπόπτου σε υπόθεση επίθεσης αλλά ο δικηγόρος του άνδρα είπε ότι ο πελάτης του έψαχνε για ναρκωτικά. Είπε επίσης πως ο πελάτης του ταίριαζε με την περιγραφή κάποιου που εμπλεκόταν σε επίθεση προτού οι κατηγορίες στραφούν στο γεγονός ότι κρατούσε μαχαίρι. Σημείωσε πως ο φερόμενος δράστης κρατούσε μαχαίρι γιατί επιδιόρθωνε το ποδήλατό του. “Είναι νόμιμη αιτία που έφερε αυτό το αντικείμενο” πρόσθεσε ο δικηγόρος που έξω από το δικαστήριο σημείωσε ότι ο πελάτης του ήταν πολύ αναστατωμένος και συγχυσμένος και δεν ήταν βέβαιος γιατί στοχοποιήθηκε με αυτόν τον τρόπο”. Στο τέλος των δηλώσεών του υπογράμμισε: “ευτυχώς το περιστατικό δεν κατέληξε με τον τραγικό τρόπο που είδαμε στην Αμερική”.

Δείτε το βίντεο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ