Έχει κάνει τα πάντα ο Ραχόι;

Η ΕΕ εξερευνά «κατευθυντήριες γραμμές» για ένα νέο πρόγραμμα οικονομικού δανεισμού της Ισπανίας, κυρίως κάνοντας παρέμβασης στις αγορές συναλλάγματος, αντί για ένα Μνημόνιο που θα επιτάσσει νέες σκληρές προϋποθέσεις στη Μαδρίτη, τόνισε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «δεν υπάρχουν επίσημες διαπραγματεύσεις, καθότι δεν υφίσταται επίσημο αίτημα από την Ισπανία, αλλά υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές» για ένα νέο πρόγραμμα που θα υπερβαίνει τον τραπεζικό τομέα και ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι «φαίνεται να θέλει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη» για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έπειτα από τις επανειλημμένες του διαβεβαιώσεις πως η χώρα του δεν έχει ανάγκη από ένα τέτοιο πρόγραμμα δανεισμού.

Ωστόσο οι πιέσεις προς τη χώρα εντείνονται για να ζητήσει επισήμως μία ακόμη μεγαλύτερη βοήθεια, από εκείνη των 100 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν στις 20 Ιουλίου για την θωράκιση του ισπανικού τραπεζικού τομέα, ο οποίος έχει τρωθεί από τη φούσκα των ακινήτων.

Εν τούτοις, «η άποψη που φαίνεται να υπερισχύει δεν είναι αυτή ενός πλήρους προγράμματος δανεισμού, αλλά η σύνταξη ενός μνημονίου με γνώμονα ένα περιορισμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων στις αγορές», τονίζει η ίδια πηγή.

Οι διαπραγματεύσεις θα εστιάσουν στο περιεχόμενο του μνημονίου και τις προϋποθέσεις που θα το συνοδεύουν. «Ο Ραχόι υποστηρίζει πως έχει κάνει τα πάντα, πλην όμως θα πρέπει να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους του», ιδίως τη Γερμανία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι προϋποθέσεις για τη νέα τούτη δανειακή σύμβαση ενδέχεται να αναφέρονται στις πρόσφατες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, που επιτάσσουν στη Μαδρίτη να παρέμβει στον τομέα των συντάξεων, στο άνοιγμα ορισμένων επαγγελμάτων, ή τομέων όπως η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του ευρωπαίου Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν τόνισε πως δεν υφίσταται «καμία δρομολογημένη διαπραγμάτευση για κάποιο πρόγραμμα βοήθειας στην Ισπανία» και πως «δεν έχει γίνει κανένα αίτημα από πλευράς της».

Ταυτόχρονα και η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία αρνήθηκε πως υφίστανται διαπραγματεύσεις της χώρας της με την ευρωζώνη προκειμένου να υπάρξει χρηματοοικονομική συνδρομή για να μειωθούν τα κόστη δανεισμού της.

«Ο εκπρόσωπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε περίπτωση που αμφιβάλλετε, διατράνωσε πως η Επιτροπή δεν έχει άλλες διαπραγματεύσεις με την Ισπανία πέραν αυτών για τις τράπεζες»,τόνισε η Σάενθ ντε Σανταμαρία μετά το υπουργικό συμβούλιο.

«Δεν είναι δρομολογημένες κάποιες διαπραγματεύσεις, ο εκπρόσωπος το δήλωσε και εγώ σήμερα το επιβεβαιώνω», επέμεινε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης.

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ