Ισραήλ-ΗΠΑ “συζητούν” για τις εξελίξεις

ΗΠΑ και Ισραήλ τρέφουν διαφορετική αντίληψη για τον επείγοντα χαρακτήρα, αλλά και για τις εν γένει ερμηνείες τους για το ζήτημα του Ιράν, παρά τις συγκλίνουσες πληροφορίες τους για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ.

 

Χθες, πριν από την άφιξή του στο Αφγανιστάν για διήμερη επιθεώρηση, ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων εκμυστηρεύθηκε πως συνδιαλέγεται με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπένι Γκαντζ «δύο φορές κάθε εβδομάδα», προκειμένου «να συγκρίνουν τις πληροφορίες τους» και «να συζητήσουν» για τις εξελίξεις στην περιφέρεια.

Για τις δύο χώρες, ο χρόνος κυλά με διαφορετικό ρυθμό, εξήγησε ο ίδιος, τονίζοντας πως για το ��σραήλ η απειλή που εγείρει ένα Ιράν με πυρηνικό οπλοστάσιο είναι πολύ πιο επείγουσα απ’ ότι είναι για τις ΗΠΑ. «Παραδεχόμαστε αμφότεροι πως τα ρολόγια μας γυρίζουν με διαφορετικούς ρυθμούς», τόνισε.

«Μπορούμε κάλλιστα να έχουμε δύο χώρες, οι οποίες να ερμηνεύουν τις ίδιες πληροφορίες και να καταλήγουν σε δύο διαφορετικά συμπεράσματα. Φρονώ πως αυτό είναι που συμβαίνει», πρόσθεσε ο στρατηγός Ντέμσεϊ.

Το Ισραήλ φοβάται μήπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εισέλθει σε μία «ζώνη ανοσίας», όταν θα είναι επαρκώς προστατευμένο από πιθανές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Για το εβραϊκό κράτος, που διαθέτει μεν διατρητικές βόμβες για υπόγειες εγκαταστάσεις σε μεγάλο βάθος -αλλά μικρότερης ισχύος από αυτές των Αμερικανών- η «ζώνη ανοσίας» είναι πιο κοντινή από ό,τι για τις ΗΠΑ, που ακόμη διαθέτουν το πλεονέκτημα των κυρώσεων και της διπλωματικής πίεσης.

Το Πεντάγωνο δεν συμμερίζεται την πίεση των Ισραηλινών, κατά τον Ντέμσεϊ, για τον οποίο οι επιδρομές του εβραϊκού κράτους θα έχουν αποτέλεσμα μόνο εν μέρει, αφού θα επιβραδύνουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν να ακυρώσουν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ