Κορονοϊός: Ασθενείς που διαγνώστηκαν για δεύτερη φορά θετικοί δεν μετέδωσαν τον ιό

Μία σημαντική διαπίστωση έκαναν οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας. Όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη, επικαλούμενες σχετικά στοιχεία, ο κορονοϊός στις περιπτώσεις υποτροπής δεν έχει μεταδοτικότητα.

Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν πως ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί για δεύτερη φορά θετικοί στον κορονοϊό μετά την ανάρρωσή τους, από την πρώτη περίοδο της ασθένειας, φάνηκε πως είχαν πολύ πιο ασθενή μεταδοτικότητα της νόσου τη δεύτερη φορά.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας (KCDC) αρχισε να ερευνά όλο και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που διαγνώσθηκαν για δεύτερη φορά θετικοί στον κορονοϊό μετά την ανάρρωσή τους. Περισσότερες από 180 τέτοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στη Νότια Κορέα, όμως κανένας από τους ασθενείς για δεύτερη φορά δεν βρέθηκε να έχει μεταδώσει τον ιό σε κάποιον άλλον.

Σημειώνεται πως οι ιατρικές αρχές στη Νότια Κορέα διεξάγουν αρχικά δοκιμές αλυσσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) στα ύποπτα κρούσματα, όμως για τα περιστατικά που θεωρούνται ότι έχουν παρουσιάσει νέα υποτροπή μετά την ανάρρωσή τους από COVID-19, το KCDC λαμβάνει καλλιέργειες του ιού– μια διαδικασία που απαιτεί ένα χρονικό διάστημα πάνω από δύο εβδομάδες για να ληφθούν αξιόπιστα αποτελέσματα.

Μέχρι στιγμής, οι δοκιμές καλλιέργειας του ιού βρίσκονται σε εξέλιξη για 39 τέτοια κρούσματα, όμως οι έξι που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ήσαν αρνητικές.

«Αυτό σημαίνει πως ο ιός στις περιπτώσεις υποτροπής δεν έχει καθόλου μεταδοτικότητα», δήλωσε ο διευθυντής του KCDC, Τζονγκ Έουν -Κιονγκ σε συνέντευξη Τύπου.

Το KCDC τόνισε πως εξακολουθεί να μελετά γιατί ορισμένοι ασθενείς βρέθηκαν ξανά θετικοί στον ιό μετά την ανάρρωσή τους. Μεταξύ των ερμηνειών που δίνουν οι ειδικοί περιλαμβάνονται η πιθανότητα μίας νέας προσβολής, ή υποτροπής του ασθενούς, είτε αστοχία στη διαγνωστική εξέταση, ενώ ο ίδιος ο Τζόνγκ πιθανολόγησε πως μάλλον σημαίνει ότι ο ιός «επανενεργοποιήθηκε» και όχι ότι οι ασθενείς ξαναπροσβλήθηκαν από αυτόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ