Ισχυρός σεισμός 7,6 Ρίχτερ στις Κουρίλες Νήσους – «Υπάρχει πιθανότητα για καταστροφικό τσουνάμι»

Ισχυρότατος σεισμός 7,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:49 ώρα Ελλάδας σε θαλάσσια περιοχή στις Κουρίλες Νήσους, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο. Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 60 χλμ και επίκεντρο που εντοπίζεται στα 1.424 χλμ βορειοανατολικά της πόλης Σαπόρο στην Ιαπωνία, σε θαλάσσιο χώρο και 220 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης της Ρωσίας Σεβέρο-Κουρίλσκ.Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην ευρύτερη περιοχή και σε αρκετά νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς η καταστροφές.

Το αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ακόμη «αναλύει» τα δεδομένα του σεισμού για να «προσδιορίσει το επίπεδο του κινδύνου».

«Αυτή η σεισμική δόνηση υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει καταστροφικό τσουνάμι στην περιοχή όπου έγινε», προειδοποίησε πάντως.

Τα νησιά Κουρίλες σχηματίζουν αρχιπέλαγος βόρεια του ιαπωνικού νησιού Χοκάιντο.

Τα τέσσερα από τα νησιά του αρχιπελάγους, τα νοτιότερα (Χαμπαμάι/Χαμπομάι, Σικατάν, Γιετορόπ/Ετορόφου, Κουνάσιρ/Κουνασίρι) είναι το αντικείμενο διένεξης μεταξύ της Ρωσίας και της Ιαπωνίας από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Κουρίλες αποκαλούνται Βόρειες Περιοχές στην Ιαπωνία.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ