Κύπρος: Τέσσερις μήνες με αναστολή στη 19χρονη Βρετανίδα – Επιστρέφει στην πατρίδα της

Στη Βρετανία αναμένεται να επιστρέψει σήμερα ή αύριο η 19χρονη που κατηγορείται πως είπε ψέματα ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού από 12 Ισραηλινούς, στην Κύπρο, σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή τριών χρόνων, καθώς επίσης και χρηματικό πρόστιμο 140 ευρώ, στη Βρετανίδα, που έχει κριθεί ένοχη για δημόσια βλάβη.

Το δικαστήριο έλαβε υπόψη ως ελαφρυντικούς παράγοντες το νεαρό της ηλικίας της, τη μετάνοια που επέδειξε, το γεγονός ότι έχασε το ακαδημαϊκό έτος για τις σπουδές της, το λευκό ποινικό μητρώο της και το ότι έμεινε για αρκετούς μήνες λόγω της υπόθεσης μακριά από τη χώρα, τους φίλους και την οικογένεια της.

Δικηγόρος 19χρονης: Θα συνεχιστεί ο αγώνας για να αποδειχθεί η αθωότητά της

Μετά την ετυμηγορία, ο δικηγόρος της 19χρονης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πελάτισσά του μπορεί να επιστρέψει στην πατρίδα της, προσθέτοντας ωστόσο ότι η περίπτωσή της έφερε στο φως το κενό που υπάρχει στη διαχείριση περιπτώσεων όπου γυναίκες πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Ο δικηγόρος Λούις Πάουερ ανέφερε ότι παρά την ικανοποίηση για τη σημερινή απόφαση, η οικογένεια θα συνεχίσει τον δικαστικό της αγώνα προκειμένου να αποδείξει την αθωότητα της νεαρής, προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητά τους να φτάσουν μέχρι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συγκέντρωση συμπαράστασης από ακτιβίστριες

Έξω το δικαστήριο βρέθηκαν από νωρίς το πρωί ακτιβίστριες, που θέλησαν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στη 19χρονη, κρατώντας πανό που έγραφαν «I believe you», «Cyprus justice shame on you», ενώ φώναζαν συνθήματα όπως «blaming the victim, is a second rape».

Στην προηγούμενη δικάσιμο με απόφαση του ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Μιχαήλ Παπαθανασίου έκρινε την 19χρονη ένοχη πέραν πάσης αμφιβολίας, αφού όπως εξήγησε μεταξύ των ημερομηνιών 17 – 27/7/2019 στο Παραλίμνι, εν γνώσει της έδωσε στην Αστυνομία ψευδή κατάθεση, σε συνάφεια με κατά φαντασία ποινικό αδίκημα, δηλαδή ότι υπέστη ομαδικό βιασμό από 12 Ισραηλινούς υπηκόους, ενώ στη πραγματικότητα γνώριζε ότι η εν λόγω καταγγελία της ήταν ψευδής.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης πάντως, επικαλούνται πληροφορίες ότι στην 19χρονη θα δοθεί προεδρική χάρη, κάτι που όπως σχολιάζει η Daily Mail «θα κατεύναζε λίγο από το θυμό» που έχει προκαλέσει η μεταχείριση της νεαρής.

To θέμα συζήτησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την Κυριακή οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ντόμινι Ρααμπ.

Πηγή/ΦΩΤΟ: politis.com.cy

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ