Ιράν: Έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ προτείνει ο Μάας

Μετά την απόφαση της ιρακινής Βουλής για αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα, την προειδοποίηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ για κυρώσεις ενάντια στη Βαγδάτη και την ανακοίνωση του Ιράν να ακυρώσει τη συμφωνία για το ατομικό του πρόγραμμα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εκφράζει την ανησυχία του ότι το Ιράκ θα μετατραπεί σε πεδίο μάχης των ΗΠΑ και του Ιράν. Αυτή η εξέλιξη θα συνιστούσε και «απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης», εκτιμά σε συνέντευξη του με το ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Προκειμένου να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος ο κ. Μάας επισημαίνει την αναγκαιότητα του διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Ιράκ. Θα πρέπει να πεισθεί με επιχειρήματα «και όχι με απειλές», τονίζει, εκφράζοντας κατά αυτό τον τρόπο κριτική στις πρόσφατες δηλώσεις του αμερικανού προέδρου. Βέβαια, «τον τελευταίο λόγο» για την παραμονή ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα έχει η βουλή και η κυβέρνηση του Ιράκ, δηλώνει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Αναφορικά με την ανακοίνωση της Τεχεράνης να αθετήσει τη συμφωνία για το ατομικό πρόγραμμα της χώρας, ο Χάικο Μάας εκφράζει την άποψη ότι αυτή η απόφαση «περιπλέκει ακόμη περισσότερο» την ήδη δύσκολη κατάσταση. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία που συνιστούν μέρος της διεθνούς συμφωνίας με το Ιράν, θα ανακοινώσουν εντός τις επόμενες ημέρες για το πως σκοπεύουν να αντιδράσουν. Προκειμένου «να δοθεί στη διπλωματία ακόμη μια ευκαιρία» ο κ. Μάας προτείνει μια έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τις επόμενες ημέρες.

Η Μέρκελ στη Μόσχα

Σε κοινή ανακοίνωση χθες το βράδυ η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καλούν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν «μεγάλη αυτοσυγκράτηση». Το ζητούμενο είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση η αποκλιμάκωση της έντασης. Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία προηγουμένως οι τρεις ηγέτες είχαν μιλήσει εκτός από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και για την κατάσταση στη Λιβύη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της καγκελαρίας η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία εξέφρασαν τη στήριξη τους για τις γερμανικές προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική και διπλωματική λύση για την κατάσταση στη Λιβύη.

Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, το πρωί η καγκελάριος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου συζητήθηκε και το θέμα Λιβύη. Το ζήτημα θα βρίσκεται επίσης στην ατζέντα των συνομιλίων της κ. Μέρκελ με το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το Σάββατο στη Μόσχα. Τα άλλα θέματα αυτής της συνάντησης, στην οποία θα συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, θα είναι το Ιράν, η Συρία, η Ουκρανία αλλά και ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Πηγή: Deutsche Welle

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ