Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε παράνομο το μπλοκάρισμα της Wikipedia

Η απαγόρευση της πρόσβασης στην Wikipedia, που επιβλήθηκε από τις τουρκικές αρχές τον Απρίλιο του 2017, είναι παράνομη αποφάσισε σήμερα κατά πλειοψηφία το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, η απαγόρευση πρόσβασης στη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια συνιστά «παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης», όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το μπλοκάρισμα αποφασίστηκε εξαιτίας δύο άρθρων που φιλοξενούσε ο ιστότοπος και στα οποία συνδεόταν η Άγκυρα με εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Το ίδρυμα Wikimedia, στο οποίο ανήκει η Wikipedia, προσέφυγε στο ανώτατο τουρκικό δικαστήριο αφού πρωτοβάθμιο δικαστήριο απέρριψε, τον Μάιο του 2017, το αίτημά του να αρθεί η απαγόρευση. Το ίδιο δικαστήριο θα πρέπει τώρα να εξετάσει ξανά την άρση της απαγόρευσης, λαμβάνοντας υπόψη του την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Οι τουρκικές αρχές είχαν διαμηνύσει ότι η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ εφόσον δεν αποσυρθούν τα άρθρα στα οποία η Τουρκία παρουσιαζόταν ως «ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία» και ως κράτος που «στηρίζει και εξοπλίζει τρομοκρατικές οργανώσεις», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ