Οργή από οικογένεια επιζήσασας στο Άουσβιτς – Παρουσιάζεται ως σκλάβα του σεξ φύλακα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης – ΦΩΤΟ

Νέο μυθιστόρημα ενέπνευσε η ζωή μίας γυναίκας που επιβίωσε του Ολοκαυτώματος και η οποία από το Άουσβιτς μεταφέρθηκε στα σοβιετικά γκουλάγκ το 1945.

Η Σεσίλια Κοβάτσοβα ήταν έφηβη όταν μεταφέρθηκε στα στρατόπεδα θανάτου του Χίτλερ και το 1945 οδηγήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Σιβηρία από τους Ρώσους.

Στο μυθιστόρημα αναπαρίσταται ως σκλάβα του σεξ Σίλκα Κλάιν που είχε μία προνομιούχα θέση από έναν γοητευμένο ναζί φύλακα με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να τη θεωρήσουν ως συνεργάτιδά του. Η οικογένεια της Σεσίλια έχει οργιστεί με τον συγγραφέα καθώς θεωρεί ότι παραποιεί την αλήθεια και είναι φανταστικό. Η Σεσίλια παντρεύτηκε τον Ιβάν τον οποίο γνώρισε όταν ήταν και οι δύο κρατούμενοι στο ρωσικό στρατόπεδο. Στο βιβλίο, ο Ιβάν μετονομάζεται σε Αλεξάντρ τον οποίο επίσης ερωτεύεται ενώ κρατείται από σοβιετικούς.

Όπως και η αληθινή Κοβάτσοβα, ο μυθιστορηματικός χαρακτήρας κρατείται στο γκουλάγκ Βορκούτα που ιδρύθηκε από τον Στάλιν. Τελικά απελευθερώθηκε στη δεκαετία του 1950 όταν ο διάδοχος του Στάλιν, Νικίτα Χρουστσόφ προσπάθησε να διαλύσει τη μαύρη κληρονομιά του πρώην δικτάτορα. Η Αυστραλή συγγραφέας Χέδερ Μόρις προσπάθησε να εντοπίσει την πραγματική Κοβάτσοβα όταν έκανε έρευνα για το βιβλίο της, αλλά η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος πέθανε το 2004.

Όπως γράφει η συγγραφέας, στο Άουσβιτς η ηρωίδα της ήταν το αντικείμενο πόθου ενός ανώτερου αξιωματικού των ναζί και έγινε φύλακας της πτέρυγας των γυναικών που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο στον θάλαμο αερίων. Όταν ο Κόκκινος Στρατός έφθασε το 1945 θεωρήθηκε συνεργάτιδά του και μεταφέρθηκε στη Σιβηρία.

Ωστόσο, ο θετός γιος της Κοβάτσοβα Τζορτζ Κόβατς πρόσφατα κατέκρινε το μυθιστόρημα και είπε ότι η μητέρα του θα είχε στεναχωρηθεί πολύ. “Ήταν στο Ολοκαύτωμα, ήταν στο Άουσβιτς, πέρασε εννιά χρόνια στο γκούλαγκ και τώρα να έχει τη φήμη και τη ζωή της να σύρεται στη λάσπη, το βρίσκω αποκρουστικό”.

Πηγή: Daily Mail

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ