Το δημοσίευμα της Washington Post που θα συζητηθεί: Η Τουρκία χτύπησε εσκεμμένα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία

Αίσθηση προκαλεί δημοσίευμα της Washington Post, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να βομβάρδισε εσκεμμένα το φυλάκιο των Αμερικανών στρατιωτών στη βορειοανατολική Συρία. Η εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Τουρκία γνώριζε εδώ και καιρό την παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή.

Οι τουρκικές δυνάμεις που κτύπησαν με βολές πυροβολικού κοντά σε στρατόπεδο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία την Παρασκευή, γνωρίζουν εδώ και μήνες ότι οι Αμερικανοί βρίσκονταν εκεί, σύμφωνα με τέσσερις νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι οποίοι θέτουν ερωτήματα εάν η Τουρκία προσπαθεί να σπρώξει αμερικανικά στρατεύματα μακρύτερα από τα σύνορα.

Το περιστατικό συνέβη σε μια βάση σε λόφο που έχει θέα την πόλη Κομπάνι καθώς η Τουρκία συνεχίζει μια επιχείρηση που ξεκίνησε την Τετάρτη εναντίον των Κούρδων της Συρίας, με κάποιους από τους οποίους οι ΗΠΑ έχουν συνεργαστεί επί χρόνια στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η εισβολή επικεντρώθηκε σε μια περιοχή 60 μίλια δυτικά της πόλης Κομπάνι, αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ θεωρούν ότι η Τουρκία έχει μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες να ελέγξει ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα της Συρίας.

Οι βολές ερρίφθησαν περίπου στις 9 μ.μ. της Παρασκευής μέσα σε περιοχή που απέχει λίγα εκατοντάδες μέτρα από τη βάση του Mistenur Hill, ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Ο πλοίαρχος Brook DeWalt, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα “βρέθηκαν κάτω από τις βολές του τουρκικού πυροβολικού”, σημειώθηκε έκρηξη, αλλά δεν υπήρξαν τραυματίες.”Οι ΗΠΑ ζητούν από την Τουρκία να αποφύγει πράξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άμεση αμυντική δράση”, δήλωσε ο ΝτιΓουόλτ.

Ένας αξιωματικός του Στρατού που έχει εγκατασταθεί στη βορειοανατολική Συρία και γνωρίζει την κατάσταση δήλωσε ότι ξεκίνησαν πολλοί γύροι βολών πυροβολικού από την πλευρά των συνόρων της Τουρκίας και ότι είχαν ένα αποτέλεσμα, στο οποίο τα βλήματα προσγειώθηκαν και στις δύο πλευρές του αμερικανικού φυλακίου.

“Αυτό δεν είναι κάτι που θα κάναμε ποτέ σε μια συνεργαζόμενη δύναμη”, δήλωσε ο αξιωματικός και σημείωσε ότι η Τουρκία γνώριζε ότι υπήρχαν Αμερικανοί στον λόφο και ότι η ενέργεια πρέπει να ήταν σκόπιμη. Τα μέλη της υπηρεσίας έφυγαν από το φυλάκιο μετά το περιστατικό, αλλά επέστρεψαν το Σάββατο, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ.

“Είμαστε εδώ για μήνες, και είναι η πιο σαφώς καθορισμένη θέση σε ολόκληρη την περιοχή”, δήλωσε ο αξιωματικός.

Ο Μπρετ Μακ Γκαρκ  πρώην ειδικός απεσταλμένος τόσο επί κυβέρνησης Ομπάμα όσο και επί Τραμπ, στην εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, εξέφρασε τις δικές του ανησυχίες γράφοντας στο Twitter ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δηλώσει τη θέση τους απέναντι στην Τουρκία. “Αυτό δεν ήταν λάθος”, είπε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ