Η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προτρέπει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν «πιο ανθρωπιστική» πολιτική

Η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα παρότρυνε χθες Κυριακή τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν πολιτική πιο «ανθρωπιστική», που θα «συμμορφώνεται» περισσότερο προς την υπεράσπιση «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης.

Η Ντούνια Μιγιάτοβιτς εξήρε τις προσπάθειες να δημιουργηθεί προσωρινός μηχανισμός για την ανακατανομή μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα, πρωτοβουλία με σκοπό να τερματιστούν οι μακρές διενέξεις που καταγράφονταν από πέρυσι.

Το προσχέδιο μιας συμφωνίας για το ζήτημα αυτό βρίσκεται στην ατζέντα των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι αρχίζουν διήμερες συνομιλίες σήμερα Δευτέρα.

Οι λεπτομέρειες του προσχεδίου συμφωνίας, το οποίο καταρτίστηκε τον περασμένο μήνα από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Μάλτα δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί επίσημα.

Ωστόσο η Μιγιάτοβιτς προειδοποίησε τα κράτη-μέλη της ΕΕ εναντίον της υιοθέτησης μιας πολιτικής που θα οδηγήσει στην επαναπροώθηση μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο σε τόπους όπου κινδυνεύουν να υποστούν παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, όπως στην εμπόλεμη Λιβύη.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, διεθνής οργανισμός ξεχωριστός από την ΕΕ, επικεντρώνεται στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους του δικαίου. Σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι επίσης μέλη του ΣτΕ.

Η ΕΕ υποστηρίζει την ακτοφυλακή της Λιβύης, η οποία αναχαιτίζει τους αλλοδαπούς που προσπαθούν να φθάσουν στις ακτές χωρών της Ευρώπης από τις ακτές τους και συνήθως τους οδηγεί σε κέντρα κράτησης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι έγκλειστοι στα κέντρα αυτά είναι αντιμέτωποι με βασανιστήρια, σεξουαλική κακοποίηση, καταναγκαστικά έργα, ακόμη και δουλεία.

«Σήμερα, τα κράτη-μέλη [της ΕΕ] έχουν μια ευκαιρία για να αποτρέψουν περαιτέρω καταστροφικές συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα», προχωρώντας «στην αναστολή κάθε συνεργασίας με τις αρχές της Λιβύης που συνδέεται με τις αναχαιτίσεις στη θάλασσα» και τη μεταγωγή τους σε κέντρα κράτησης «έως ότου να υπάρξουν σαφείς εγγυήσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», έκρινε η Μιγιάτοβιτς.

Η ΕΕ πρέπει επίσης να αυξήσει τα μέσα τα οποία διαθέτει για να διεξάγονται επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο και να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που διεξάγουν τέτοιες επιχειρήσεις, υποστήριξε η επίτροπος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ