Τσαβούσογλου: Είμαστε έτοιμοι για στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Η Άγκυρα είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, προειδοποίησε εκ νέου χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του στο δίκτυο A Haber, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θεωρεί ότι οι προσπάθειές της με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία θα αποδώσουν τα αποτελέσματα που επιθυμεί και είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση.

«Νομίζουμε πως η τρέχουσα διαδικασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μας οδηγήσει στο σημείο που επιθυμούμε. Οι πληροφορίες που έρχονται από το πεδίο το αποδεικνύουν», δήλωσε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Πρέπει να λάβουμε μέτρα για να εκκαθαρίσουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις από την περιοχή και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες εκεί».

Τουρκία και ΗΠΑ, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ζώνη στα συριακά σύνορα η οποία, σύμφωνα με την Τουρκία, θα πρέπει να έχει βάθος 30 χλμ. και να εκκαθαριστεί από την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Η Τουρκία λέει πως έως δύο εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες μπορούν να εγκατασταθούν στη ζώνη, αλλά έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για μονομερή στρατιωτική δράση, αν οι προσπάθειες δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες της ή καθυστερήσουν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη, πως η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να ενεργήσει μόνη της δεδομένης της έλλειψης προόδου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην πιο άμεση ένδειξη που έχει δώσει μέχρι σήμερα για μια στρατιωτική εισβολή.

Στρατεύματα των ΗΠΑ και της Τουρκίας έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τώρα έξι κοινές αεροπορικές αποστολές πάνω από τη ζώνη στη βορειοανατολική Συρία και δύο χερσαίες περιπολίες, αλλά η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η μονομερής δράση δεν θα εξυπηρετούσε την ασφάλεια ούτε τα συμφέροντα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ