Ερντογάν: Μπορούν να επιστρέψουν στη Συρία 3 εκατ. πρόσφυγες

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι 2 με 3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία ή την Ευρώπη θα μπορούσαν να επανεγκατασταθούν στη Συρία, εάν οριστικοποιηθεί η “ζώνη ασφαλείας” την οποία η Άγκυρα επιθυμεί να δημιουργήσει στο βόρειο τμήμα της χώρας.

“Μπορούμε να επανεγκαταστήσουμε, ανάλογα με το βάθος της ζώνης ασφαλείας, 2 με 3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Τουρκία ή την Ευρώπη”, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.

“Θέλουμε να δούμε την ισχυρή στήριξη των ευρωπαϊκών χωρών… Έχουμε ‘χορτάσει’ από λόγια, θέλουμε να δούμε πράξεις”, σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε:

“Εάν δεν μπορέσουμε να εδραιώσουμε την ειρήνη στην επαρχία Ιντλίμπ γρήγορα, δεν θα μπορέσουμε να επωμιστούμε το βάρος των 4 εκατομμυρίων Σύρων που ζουν στην περιοχή”.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν μια “ζώνη ασφαλείας” ανατολικά του Ευφράτη, η οποία θα διαχωρίζει τα τουρκικά σύνορα από τις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από μια κουρδική πολιτοφυλακή, την οποία μεν στηρίζει η Ουάσινγκτον αλλά η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Ένας από τους στόχους αυτής της “ζώνης ασφαλείας” για την Άγκυρα είναι να μπορέσει να στείλει εκεί ένα μέρος των περισσότερων από 3,6 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία.

Αν και τα τουρκικά και τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν πραγματοποιήσει μια πρώτη κοινή περιπολία στη βορειοανατολική Συρία, το ακριβές περίγραμμα της μελλοντικής ζώνης ασφαλείας δεν είναι σαφές.

Στη διάρκεια Συνόδου Κορυφής για τη Συρία που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Άγκυρα και στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του Χασάν Ροχανί, ο Ερντογάν επεσήμανε για πρώτη φορά ότι 2 εκατομμύρια πρόσφυγες ενδέχεται να εγκατασταθούν εκεί. Είχε προσθέσει ωστόσο ότι ο αριθμός τους θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια, εάν η ζώνη ασφαλείας επεκταθεί ως την Ντέιρ αλ Ζορ και τη Ράκα, πιο νότια στη Συρία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι αν η “ζώνη ασφαλείας” δεν δημιουργηθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η Άγκυρα θα θέσει σε εφαρμογή “τα δικά της επιχειρησιακά σχέδια”.

Πηγή πληροφοριών: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ