Πολιτική κρίση στην Ιταλία – Ποιος προηγείται στις δημοσκοπήσεις

Η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι εξακολουθεί να είναι το πρώτο κόμμα στην Ιταλία, αλλά τα ποσοστά του έχουν υποχωρήσει κατά 3% σε σχέση με το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών του Μαΐου, ενώ συνεχίζεται η άνοδος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και του αντισυστημικού Κινήματος των 5 Αστέρων, μετά τα γεγονότα που ακολούθησαν την κυβερνητική κρίση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Πέμπτη η εταιρεία Tecnè.

Βάσει της έρευνας, το κόμμα του Σαλβίνι είναι το μόνο που συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 30% , με 31,3%, που όμως είναι μικρότερο του 34,4%, που συγκέντρωσε στις Ευρωεκλογές. Το PD του Νικόλα Τζινγκαρέτι συνεχίζει την ανιούσα πορεία του, με 24,6% (22,7% στις ευρωεκλογές), ενώ και το Κίνημα 5 Αστέρων του Λουΐτζι Ντι Μάγιο, μετά την καταρράκωση της αναμέτρησης του Μαΐου (17,1%), ανακτά δυνάμεις και φθάνει στο 20,8%. Μισή ποσοστιαία μονάδα υποχωρεί το δεξιό κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (8,3% από 8,8% τον Μάιο), ενώ το ακροδεξιό «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζα Μελόνι καταγράφει απειροελάχιστη άνοδο, από 6,5 σε 6,7%.

Σε κάθοδο τα ποσοστά των άλλων δυνάμεων, το +Europa (Περισσότερη Ευρώπη) από 3,1% υποχωρεί στο 2,5%, η «Πράσινη Ευρώπη» από 2,3% στο 1,8% και «Η Αριστερά» αποψιλώνεται ακόμη περισσότερο (από 1,7% στο 1,4%).

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η Tecnè, εάν η χώρα πήγαινε αμέσως σε εκλογές, το ύψος της αποχής θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, σχεδόν ένας στους δύο Ιταλούς δεν θα προσέρχονταν στις κάλπες (48,3%). Η δυνητική δεξαμενή ψηφοφόρων δε, παραμένει ανοικτή για όλα τα κόμματα, σύμφωνα με την έρευνα: το 50% των Ιταλών θεωρεί πως ήταν ορθό να προκληθεί η κρίση στην κυβέρνηση τώρα, ενώ το 22% θεωρεί πως έπρεπε πρώτα να πρυτανεύσει η αρχή της κυβερνητικής σταθερότητας. Για το 16% η διαδικασία της κρίσης έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη από τον Ιούνιο, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ενώ για το 12% η κρίση έπρεπε να ανοίξει μετά την καταψήφιση της πρότασης του Κινήματος για την υπερταχεία TAV Λιόν-Τορίνο. Το 38% πιστεύει πως θα ήταν καλύτερο η συγκυβέρνηση Λέγκας/Κινήματος να είχε εξαντλήσει τη θητεία της και μόλις το 12% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν έχει καμία γνώμη.

Για το 65% των ερωτηθέντων η προσφυγή στις κάλπες θα ήταν η καλύτερη λύση για την έξοδο από την κρίση. Μεταξύ των ψηφοφόρων της Λέγκας, η απόφαση του Σαλβίνι να καταθέσει πρόταση μομφής συναντά σχεδόν καθολική υποδοχή: το 83% εξ αυτών πιστεύει πως ο ακροδεξιός ηγέτης έπραξε σωστά. Το 62% των ψηφοφόρων της Λέγκας θα προτιμούσε τις εκλογές εντός του διαστήματος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, ενώ μόνον το 24% τάσσεται υπέρ του να είχε ψηφισθεί πρώτα από τη συγκυβέρνηση ο προϋπολογισμός και να στηθούν οι κάλπες στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020. Μόνον το 5% των οπαδών της Λέγκας τάσσεται υπέρ μίας νέας προσπάθειας για συγκυβέρνηση με το Κίνημα.

Ακόμη πιο ετερογενείς είναι οι γνώμες που διατυπώνουν οι ψηφοφόροι του Κινήματος του Ντι Μάγιο: μόνον το 47% τάσσεται υπέρ των εκλογών, και μόλις ο 12% θα προτιμούσε άμεσες εκλογές. Το 35% τάσσεται υπέρ της ψήφισης πρώτα του προϋπολογισμού και μετά εκλογές, ενώ μόλις το 18% θεωρεί καλή λύση μία συγκυβέρνηση του Κινήματος με τα Ρd, το αριστερό «Ελεύθεροι και Ίσοι» (LeU) και το +Europa. Σχεδόν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Κινήματος συμφωνεί πάντως στο «όχι» σε μία νέα συγκυβέρνηση με τη Λέγκα (μόλις το 8% τη βλέπει θετικά).

Για το 69% των ψηφοφόρων του PD, αντίθετα, μόνον ο δρόμος προς τις κάλπες αποτελεί την κατάλληλη λύση. Το 24% δηλώνει προτίμηση στις άμεσες εκλογές, ενώ το 45% θα προτιμούσε πρώτα την έγκριση του προϋπολογισμού. Η λύση της κυβέρνησης με το Κίνημα του Ντι Μάγιο συναντά την κατάφαση του 22% των ψηφοφόρων του PD, ενώ μόλις το 5% θα συμφωνούσε σε μία μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας να συμμετέχει και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πηγή πληροφοριών: La Repubblica, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ