• Πρώτο πλήγμα για τον Μπόρις Τζόνσον από τις εκλογές στην Ουαλία

  6:40 μμ, Παρασκευή 02 Αυγ 2019 6:40 μμ, Παρασκευή 02 Αυγ 2019

  Την πρώτη του εκλογική ήττα υπέστη ο Μπόρις Τζόνσον, μετά τις εκλογές που διενεργήθηκαν στη περιφέρεια του Μπρέκον και Ράντνονσαϊρ της Ουαλίας, γεγονός που συνεπάγεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία του νέου Πρωθυπουργού της Βρετανίας βασίζεται σε μία μόλις ψήφο.

  Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, την ηγεσία του οποίου ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα, έχασε την έδρα της εκλογικής περιφέρειας του Μπρέκον και Ράντνορσαϊρ της Ουαλίας, την οποία κέρδισε μια φιλοευρωπαία υποψήφια, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

  Η ήττα αυτή καθιστά ευάλωτη την νέα κυβέρνηση του Τζόνσον, η οποία ανακοίνωσε τον διπλασιασμό του ετήσιου προϋπολογισμού της που προορίζεται για τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, στον οποίο προστίθενται επιπλέον 2,1 δισεκατομμύρια στερλίνες (περίπου 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ).

  Θα βρω τον Τζόνσον "όπου και να κρυφτεί"

  Τις εκλογές στην περιφέρεια του Μπρέκον κέρδισε η υποψήφια των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζέιν Ντοντς, η οποία προειδοποίησε αμέσως μετά την εκλογή της κατά μιας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, η οποία θα έπληττε τους Ουαλούς αγρότες.

  "Το πρώτο πράγμα που θα κάνω ως βουλευτής όταν φτάσω στο Ουέστμινστερ θα είναι να βρω τον Μπόρις Τζόνσον όπου και να κρυφτεί και θα του πω καθαρά και ξάστερα: σταματήστε να παίζετε με το μέλλον των κοινοτήτων μας και αποκλείστε ένα Brexit χωρίς συμφωνία", δήλωσε η Ντοντς μετά τη νίκη της.

  Η χθεσινή αυτή εκλογική διαδικασία ακολούθησε την καθαίρεση του Συντηρητικού βουλευτή Κρις Ντέιβις, την οποία προκάλεσαν ψηφοφόροι, τιμωρώντας τον Ντέιβις μετά την καταδίκη του για ψευδείς δηλώσεις δαπανών.

  Η περιφέρεια του Μπρέκον και Ράντνονσαϊρ είχε ταχθεί υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ με ποσοστό 52% στο δημοψήφισμα που είχε διεξαχθεί για το Brexit το 2016.

  Αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για ανάπτυξη

  "Από τη στιγμή που ανέλαβα το υπουργείο Οικονομικών, ανέβασα στο μέγιστο την ταχύτητα για τις προετοιμασίες μας (...) για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, όχι επειδή το θέλουμε, αλλά οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι διότι θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου", δήλωσε χθες Πέμπτη ο νέος υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ.

  Αν και ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να επαναδιαπραγματευτεί την συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ που σύναψε με τις Βρυξέλλες η προκάτοχός του στην πρωθυπουργία Τερέζα Μέι --κάτι το οποίο η ΕΕ αποκλείει--, δηλώνει ότι στην περίπτωση που δεν το επιτύχει, δεν θα ζητήσει νέα αναβολή του Brexit και το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

  "Η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία αυξήθηκε για τους μετέχοντες στην αγορά", επισήμανε παράλληλα η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αναθεώρησε χθες προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στη Βρετανία. Αυτές διαμορφώθηκαν σε 1,3% το 2019 και το 2020 από 1,5% και 1,6% αντίστοιχα που ήταν τον Μάιο.

  "Η κυβέρνηση αυτή θα μπορούσε να αποκλείσει μια έξοδο χωρίς συμφωνία και να δαπανήσει τα δισεκατομμύρια αυτά για τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τους πολίτες μας", δήλωσε ο Τζον Μακντάνελ, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, καταγγέλλοντας "σπατάλη".

  Αντιπολίτευση ωστόσο στη νέα κυβέρνηση δεν ασκεί μόνον το Εργατικό Κόμμα. Ο Φίλιπ Χάμοντ, ο σημαίνων υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης των Συντηρητικών, έχει προειδοποιήσει ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα