Ιρανός ΥΠΕΞ: Δεν είναι πολύ πιθανό να συνομιλήσουμε με τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ προεξόφλησε ότι η κυβέρνησή του «δεν είναι πολύ πιθανό» να διεξαγάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ, παρά τη δήλωση του Αμερικανού ομολόγου του Μάικ Πομπέο χθες και την εκπεφρασμένη βούληση γι’ αυτό από τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι συνομιλίες αποτελούν τη συνέχεια της διαδικασίας της άσκησης πίεσης. Αυτό μπορεί να φέρνει αποτέλεσμα στην αγορά των ακινήτων, αλλά δεν έχει κανένα αποτέλεσμα όταν κανείς χειρίζεται το Ιράν», είπε ο Ζαρίφ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή «This Week» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC που μεταδόθηκε χθες.

«Εάν ο σκοπός του προέδρου Τραμπ είναι να ασκήσει πίεση στους απλούς Ιρανούς, ασφαλώς το επιτυγχάνει αυτό», συνέχισε ο Ζαρίφ. «Όμως δεν θα επιτύχει τους στόχους της πολιτικής του ασκώντας πίεση στους Ιρανούς», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο είπε χθες ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να συνομιλήσει με το Ιράν «χωρίς προαπαιτούμενα», σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ελβετία, ωστόσο επανέλαβε ότι ο σκοπός της κυβέρνησής του είναι να καμφθεί η «κακόβουλη δραστηριότητα» της Τεχεράνης.

Οι ΗΠΑ ασκούν τεράστια πίεση στην οικονομία του Ιράν τον τελευταίο χρόνο, επιβάλλοντας εκ νέου τις κυρώσεις που είχαν άρει, αφού εγκατέλειψαν πέρυσι το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας που είχε συναφθεί το 2015. Η Ουάσινγκτον θέλει να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση, κάτι που η Τεχεράνη απορρίπτει, εν μέσω της συνεχούς κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στα δύο μέρη.

Χθες, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε στρατιωτικά γυμνάσια στην οποία συμμετείχε η πτέρυγα μάχης του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln και ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52H στην Αραβική Θάλασσα. Η άσκηση είχε σκοπό να «βελτιωθούν οι επιχειρησιακές τακτικές», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Οι χειριστές εκπαιδεύθηκαν σε τακτικές αερομαχιών, πτήσεων σε σχηματισμούς και επιχειρήσεις βομβαρδισμών, κατά την ίδια πηγή. Η άσκηση έγινε σε σχετικά μικρή απόσταση από τις ακτογραμμές του Ιράν και της Υεμένης.

Τον Μάιο, το Ιράν ανακοίνωσε ότι παύει να τηρεί κάποιες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο του ΚΟΣΔ, μιας συμφωνίας που είχε στόχο να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Ισλαμική Δημοκρατία, και αξίωσε από τις δυνάμεις που παραμένουν δεσμευμένες στη συμφωνία να αμβλύνουν τις κυρώσεις που επιβάλλονται στους τομείς της πετρελαϊκής βιομηχανίας και της τραπεζικής,.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) πάντως ανέφερε την Παρασκευή ότι το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν δεν έχει υπερβεί τα όρια που είχαν τεθεί βάσει της συμφωνίας του 2015.

Τα άλλα μέρη που είχαν υπογράψει το ΚΟΣΔ — η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα, συν τη Γερμανία και την ΕΕ — έχουν εκφράσει την επιθυμία να διατηρήσουν τη συμφωνία σε ισχύ, αλλά δεν μοιάζουν να μπορούν να μετριάσουν τις συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ