Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Τουρκία θα κάνει πίσω για τους S-400 – Τα σενάρια που εξετάζει η Άγκυρα

“Πιθανό” θεωρεί η Ουάσιγκτον το ενδεχόμενο η Άγκυρα να κάνει πίσω τελικά με την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, υπόθεση που έχει προκαλέσει μεγάλη κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους, η υφυπουργός Άμυνας, αρμόδια για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, Χέδερ Ουίλσον εκτίμησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο “είναι πιθανό” και πρόσθεσε: “Οι διπλωμάτες συνεχίζουν να εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση”.

Αναφορικά με την εκπαίδευση των Τούρκων στρατιωτών στην αεροπορική βάση Λιουκ για τα μαχητικά F-35, η Ουίλσον παραδέχτηκε ότι αυτή συνεχίζεται, όμως, όπως είπε “δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να στείλουμε αυτά τα αεροπλάνα σε μια χώρα που διαθέτει το σύστημα S-400″.

Η Άγκυρα αρνείται επισήμως να ανακαλέσει την απόφασή της και δηλώνει ότι η παράδοση των πρώτων συστοιχιών των S-400 θα ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις, όπως η μη ενεργοποίηση των S-400 μετά την παραλαβή τους ή η μεταφορά τους σε μια τρίτη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ