• Αθώοι δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι για "προσβλητικό" σκίτσο του Ερντογάν

  8:09 πμ, Παρασκευή 17 Μάι 2019 8:09 πμ, Παρασκευή 17 Μάι 2019

  Την αθώωση των δύο δημοσιογράφων, που κατηγορούνταν για προσβολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαιτίας ενός σκίτσου που δημοσιεύτηκε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Afrika, το 2017, αποφάσισε σήμερα Τουρκοκυπριακό δικαστήριο στα κατεχόμενα.

  Οι δύο δημοσιογράφοι κινδύνευαν να καταδικαστούν σε κάθειρξη πέντε ετών!

  Η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το ακροατήριο, που ξέσπασε σε ζητωκραυγές όταν οι δύο δημοσιογράφοι αποχώρησαν ελεύθεροι από το δικαστήριο, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

  Ο Σενέρ Λεβέντ, διευθυντής και ιδιοκτήτης της εφημερίδας Afrika και ο Αλί Οσμάν Ταμπάκ, δημοσιογράφος της ίδιας εφημερίδας, διώκονταν για δυσφήμιση και προσβολή ξένου ηγέτη, δηλαδή του Τούρκου προέδρου. Η δίωξη αφορούσε την αναπαραγωγή, στην εφημερίδα, μιας γελοιογραφίας που εικόνιζε ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα να ουρεί στο κεφάλι του Τούρκου προέδρου.

  Το σκίτσο αυτό είχε αρχικά δημοσιευτεί στο διαδίκτυο, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ελλάδα το 2017. Η Afrika το φιλοξένησε στις σελίδες της, συνοδεύοντάς το με το σχόλιο: "ιδωμένο με τα μάτια των Ελλήνων".

  Ο δικαστής Ινάν Τσενκάι του "επαρχιακού δικαστηρίου" της Λευκωσίας ανέφερε κατά την ανάγνωση της απόφασης ότι το σκίτσο αυτό "δεν συνιστά προσβολή" ούτε και υπάρχει μαρτυρία ότι εξαιτίας της γελοιογραφίας χάλασαν οι σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους. Εκτίμησε εξάλλου ότι η εφημερίδα παρουσίαζε με αυτόν τον τρόπο τα αισθήματα ορισμένων Ελλήνων μετά τις συναντήσεις που είχαν Τούρκοι και Έλληνες αξιωματούχοι. Υπενθύμισε τέλος τις αποφάσεις που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο, επικαλούμενο την ελευθερία της έκφρασης, αθώωσε δημοσιογράφους που είχαν κατηγορηθεί για προσβολή πολιτικών ηγετών.

  "Ο Ερντογάν έχασε κι εμείς κερδίσαμε", είπε ο Σενέρ Λεβέντ εξερχόμενος του δικαστηρίου. "Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει στην Κύπρο αυτά που κάνει στο δικό της έδαφος", πρόσθεσε, χαιρετίζοντας μια "σημαντική απόφαση για την ελευθερία της έκφρασης". Αν αυτή η δίκη γινόταν στην Τουρκία, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ διαφορετικό, πρόσθεσε. Όσο και αν είναι «υποδιοίκηση» της Τουρκίας, το «δικαστήριο» έδειξε ότι είναι ακόμα ανεξάρτητο, πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα