Την επίσημη επιστολή πρόσκλησης στη Σύνοδο του Sibiu απέστειλε στους ηγέτες ο Τουσκ

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Την επίσημη επιστολή πρόσκλησης στη Σύνοδο του Sibiu απέστειλε σήμερα προς τους αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ.

“Θα συγκεντρωθούμε στο Sibiu την Ημέρα της Ευρώπης για να συζητήσουμε τα στρατηγικά σχέδια για την Ένωση τα επόμενα χρόνια”, αναφέρει αναλυτικά, ο Ντόναλντ Τουσκ, στην επιστολή του. “Στο πλαίσιο αυτό, θα προτείνω να εγκρίνουμε τη δήλωση του Sibiu, στέλνοντας ένα μήνυμα ενότητας και εμπιστοσύνης στις κοινές δράσεις μας”, τόνιζει και ενημερώνει του ηγέτες ότι επισυνάπτει μια σύνοψη της “Στρατηγικής Ατζέντας για τα επόμενα πέντε χρόνια”.

“Μετά τις συζητήσεις στο Sibiu θα διαμορφώσουμε τη Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ 2019-2024, η οποία θα εγκριθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο”, ανακοινώνει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Σε σχέση με την ημερήσια διάταξη σημειώνει ότι οι ηγέτες θα συναντηθούν στο Δημαρχείο του Sibiu στις 12.30, αρχίζοντας με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Tajani, ακολουθούμενη από μια οικογενειακή φωτογραφία στην Πλατεία Piata Mare.

Στη συνέχεια οι ηγέτες θα μεταβούν στο παλάτι Brukenthal για ένα γεύμα εργασίας αφιερωμένο στην θέση της Ευρώπης στον κόσμο. Για την απογευματινή συνεδρίαση εργασίας θα επιστρέψουν στο Δημαρχείο του Sibiu, όπου θα συζητήσουν τις εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ένωση. Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί περί τις 18.00 τοπική ώρα (CET 1).

Στο επισυναπτόμενο κείμενο, ο Πρόεδρος Τουσκ καταγράφει τις εξής προτεραιότητές:

“Προστασία των πολιτών και των ελευθεριών – Η Ευρώπη πρέπει να είναι ένας τόπος όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ελεύθεροι και ασφαλείς. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών μας και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να τα προστατεύσουμε από τους υπάρχοντες κινδύνους και τις αναδυόμενες απειλές.”

“Ανάπτυξη της οικονομικής βάσης μας: το ευρωπαϊκό πρότυπο για το μέλλον – Η ισχυρή οικονομική βάση είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και για το ρόλο της σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που θα καλύπτει τις τρέχουσες και αναδυόμενες παγκόσμιες, τεχνολογικές, προκλήσεις ασφάλειας και βιωσιμότητας και θα συνδέει όλες τις σχετικές πολιτικές και διαστάσεις.”

“Η οικοδόμηση ενός πράσινου, δικαιότερου και περιεκτικότερου μέλλοντος – Η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει ένα πρότυπο ενσωμάτωσης και βιωσιμότητας, αγκαλιάζοντας τις αλλαγές που επιφέρει η πράσινη μετάβαση, οι τεχνολογικές εξελίξεις και η παγκοσμιοποίηση, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν αφήνουμε κανέναν πίσω.”

“Προωθώντας τα συμφέροντα και τις αξίες της Ευρώπης στον κόσμο – Μόνο ενωμένοι μπορούμε να βοηθήσουμε να διαμορφώσουμε την άμεση γειτονιά μας και το παγκόσμιο περιβάλλον προς όφελος των Ευρωπαίων. Σε έναν πιο αβέβαιο κόσμο, πρέπει να είμαστε πιο ισχυροί και αποτελεσματικοί στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας, ενώ παράλληλα θα είμαστε υπέρ της διεθνούς πολυμέριας βάσει κανόνων.”

Τέσσερις πόλεις στην ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Λευκωσία, προσφέρονται να στεγάσουν την Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας

Τέσσερις χώρες της ΕΕ έστειλαν προσφορές στο Συμβούλιο για να φιλοξενήσουν την έδρα της μελλοντικής Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας (ELA) στις ακόλουθες πόλεις, Λευκωσία (Κύπρος), Σόφια (Βουλγαρία), Ρίγα (Λετονία) και Μπρατισλάβα (Σλοβακία), ανακοίνωσε το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ.

Οι επίσημες προσφορές με τις λεπτομέρειές τους θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου στις 13 Μαΐου.Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ