Σε ισχύ από την Τετάρτη η συμφωνία ΕΕ- Αλβανίας για τη φύλαξη των συνόρων

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Σε ισχύ τίθεται από αύριο η συμφωνία για τη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών δυνάμεων και των δυνάμεων της ακτοφυλακής της Αλβανίας, η πρώτη συμφωνία του είδους για την επιχειρησιακή συνεργασία με μη- κράτος μέλος, εταίρο της ΕΕ από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και Ακτοφυλακής να διεξάγει κοινές επιχειρήσεις και να αναπτύξει ομάδες στα σύνορα που μοιράζονται η Αλβανία και η ΕΕ για να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ιδίως σε περίπτωση ξαφνικών μεταβολών των μεταναστευτικών ρευμάτων και διασυνοριακής εγκληματικότητας.

Οι πρώτες ευρωπαϊκές επιχειρησιακές ομάδες προγραμματίζονται να εγκατασταθούν στα σύνορα της Αλβανίας με την Ελλάδα στα τέλη Μαΐου.

Ο αρμόδιος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε σχετικά ότι η συμφωνία με την Αλβανία – η πρώτη αυτού του είδους με μια τρίτη χώρα – αποτελεί “ορόσημο στην εξωτερική συνεργασία της ΕΕ για τη διαχείριση των συνόρων”.

“Η Αλβανία έχει επιδείξει μεγάλη δέσμευση όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης και της διαχείρισης των συνόρων”, είπε.

Παρόμοιες συμφωνίες ολοκληρώνονται με τη Βόρειο Μακεδονία (Ιούλιος) 2018), τη Σερβία (Σεπτέμβριος 2018), τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Ιανουάριος 2019) και το Μαυροβούνιο (Φεβρουάριος του 2019), ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν να ενισχύσουν την εντολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων και Ακτοφυλακής, με τις χώρες εταίρους πέρα από την άμεση γειτονία της ΕΕ.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ