Ο Μπολσονάρου απέσυρε διαφήμιση τράπεζας που προέβαλε την φυλετική και σεξουαλική ποικιλομορφία

Μια διαφήμιση τράπεζας που πρόβαλε την φυλετική και σεξουαλική ποικιλομορφία στη Βραζιλία αποσύρθηκε κατόπιν αιτήματος του ακροδεξιού προέδρου της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ενώ ο διευθυντής μάρκετινγκ απολύθηκε.

Η προβολή αυτού του διαφημιστικού σποτ της δημόσιας τράπεζας Banco do Brasil είχε ξεκινήσει στις αρχές του μήνα, αλλά σταμάτησε ξαφνικά στις 14 Απριλίου. Ο στόχος ήταν να προσελκύσει νέους πελάτες, για αυτό και οι “πρωταγωνιστές” ήταν πολλοί νεαροί μαύροι και μία τρανσέξουαλ.

“Ο πρόεδρος (Μπολσονάρου) κι εγώ συμφωνήσαμε ότι το σποτ θα έπρεπε να αποσυρθεί”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της τράπεζας, Ρούμπεμ Νοβάες, χωρίς να εξηγήσεις τους λόγους. Όσον αφορά τον διευθυντή μάρκετινγκ Ντελάνο Βαλεντίμ, είπε ότι η αποχώρησή του αποφασίστηκε “με τη σύμφωνη γνώμη του ενδιαφερομένου”.

Η διαφήμιση έδειχνε πολλούς νέους –λευκούς και μαύρους– κάποιοι εκ των οποίων είχαν τατουάζ ή βαμμένα μαλλιά, να τραβούν “σέλφι” με τα κινητά τηλέφωνά τους. Ο εκφωνητής εξηγούσε πώς μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό στην τράπεζα χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για “έξυπνα” τηλέφωνα.

Στη συγκεκριμένη διαφήμιση συμμετείχαν περισσότεροι μαύροι ηθοποιοί, σε σύγκριση με τις άλλες διαφημιστικές καμπάνιες στη Βραζιλία, όπου υποεκπροσωπούνται μολονότι αποτελούν πάνω από το 50% του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα O Globo που αποκάλυψε την προεδρική παρέμβαση, ο Μπολσονάρου τηλεφώνησε ο ίδιος στον πρόεδρο της τράπεζας και του ζήτησε να σταματήσει η προβολή του σποτ. Η ενέργεια αυτή, ενός προέδρου που έχει κατηγορηθεί για ρατσιστικά και ομοφοβικά σχόλια, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. “Ο Μπολσονάρου λογοκρίνει μια διαφήμιση της Banco do Brasil και ζητά την απόλυση του διευθυντή μάρκετινγκ. Κίνητρο της λογοκρισίας: η ποικιλομορφία (υπερβολικά πολλοί μαύροι ηθοποιοί)” έγραψε ένας χρήστης στο Twitter.

“Η ποικιλομορφία δεν έχει θέση σ’ αυτήν την κυβέρνηση. Ο Μπολσονάρου ενεργεί σαν δικτατορίσκος” σχολίασε η βουλευτίνα του Κόμματος των Εργατών Μαρία ντου Ροζάριο.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ