Μόνο 5 στους 100 Ευρωπαίους γνωρίζουν πότε θα γίνουν οι ευρωεκλογές

Λιγότεροι από το 40% των Ευρωπαίων ξέρουν ότι οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο και μόνο 5% μπορούν να επικαλεσθούν τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής τους, από τις 23 έως τις 26 Μαΐου, σύμφωνα με ένα βαρόμετρο της Kantar Public.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 38% των Ευρωπαίων (εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου) γνώριζαν στα τέλη Φεβρουαρίου ποιον μήνα θα διεξαχθούν οι επόμενες ευρωεκλογές. Το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο του 50% σε επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, και έφθανε το 34% στη Γαλλία.

Σε τέσσερις χώρες (Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Βέλγιο), περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες δήλωσαν πως είναι σίγουρο ότι θα ψηφίσουν (58% έως 65% των ερωτηθέντων).

Στη Γαλλία το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 44%, υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (35%) και σε άνοδο κατά 10 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο βαρόμετρο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Έντι Βοτρέν-Ντιμέν της Kantar Public France, τον οποίο επικαλείται ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, το ποσοστό συμμετοχής στη Γαλλία αναμένεται να πλησιάσει αυτό του 2014 (42,4%), αν και η πρόβλεψη αυτή χαρακτηρίζεται «ευαίσθητη»: από τη μια πλευρά πρόκειται για το πρώτο εκλογικό τεστ για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, από την άλλη οι γάλλοι ψηφοφόροι «μπορεί να εκπλαγούν από την απουσία γνωστών ονομάτων μεταξύ των επικεφαλής των ψηφοδελτίων, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένδειξη πως η γαλλική πολιτική τάξη θεωρεί ότι οι εκλογές αυτές είναι ήσσονος σημασίας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ