Γέμισε πεταλούδες η Κύπρος – Ποιες είναι οι αιτίες

Εκατομμύρια πεταλούδες έκαναν την εμφάνιση τους στον ουρανό της Κύπρου διανύοντας ένα μεγάλο ταξίδι προς την επιβίωση. Ένα ταξίδι που συμβαίνει κάθε χρόνο και ξεκινά αυτή την περίοδο από τη Βόρειο Αφρική και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο.

Το υπερθέαμα του ταξιδιού των πεταλούδων παρακολουθούν εκατοντάδες πολίτες σε πολλές περιοχές της Κύπρου. Ποια είναι όμως η αιτία του μεγάλου αυτού ταξιδιού;

Μιλώντας στο philenews η κ. Έλλη Τζυρκαλλή, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ερευνήτρια σε θέματα που αφορούν πεταλούδες, εξήγησε πως πρόκειται για μαζική μετανάστευση του είδους Vanessa Cardui ή Painted Lady στα αγγλικά η οποία ξεκινά από τη Βόρειο Αφρική. Το είδος περνά στη συνέχεια από το Ισραήλ, την Κύπρο, τη Μεσόγειο, προχωρεί στην Ισπανία και ακολούθως στην Κεντρική Ευρώπη. Μάλιστα στις αρχές Μάιου αναμένεται οι πεταλούδες να κάνουν την εμφάνιση τους στην Αγγλία.

Πρόκειται, όπως ανέφερε η κ. Τζυρκαλλή, για ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνει κάθε χρόνο στην Κύπρο όπου εντοπίζονται σμήνη πεταλούδων αυτή την περίοδο.

Ωστόσο όπως φαίνεται σε αυτή τη διαδικασία μετανάστευσης φέτος υπάρχουν αλλεπάλληλες γενιές ενώ ο σημαντικός λόγος μετανάστευσης είναι οι καιρικές συνθήκες και αλλά και η επιβίωση των πεταλούδων.

Πρόκειται για ένα είδος πεταλούδας το οποίο εντοπίζεται στην Κύπρο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε μικρότερη κλίμακα στις περιοχές από το Ακρωτήρι μέχρι και τις κορυφές του Ολύμπου και καταγράφεται στους καταλόγους με τα έντομα της Κύπρου.

Η κ. Τζυρκαλλή ανέφερε επίσης ότι στην Κύπρο υπάρχει ομάδα η οποία μελετά τις πεταλούδες και ονομάζεται Cyprus Butterflies Studying Group ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσει σχετικό πρόγραμμα παρακολούθησης πεταλούδων.

Πηγή: philenews.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ