Νεκρός Παλαιστίνιος από πυρά Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη

Ένας Παλαιστίνιος υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί από πυρά του ισραηλινού στρατού πριν από τρεις εβδομάδες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κοντά στο τείχος που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Ο Ανουάρ Κουντέιχ, 33 ετών, είχε τραυματιστεί από σφαίρα στον λαιμό όταν Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ ανατολικά της Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, διευκρίνισε ο Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Από τον Μάρτιο του 2018, τουλάχιστον 242 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας, στη μεγάλη πλειονότητά τους στις διαδηλώσεις κατά μήκος των συνόρων, άλλοι σε πλήγματα αρμάτων μάχης ή αεροσκαφών του Ισραήλ. Έχουν επίσης σκοτωθεί δύο ισραηλινοί στρατιώτες.

Πέραν του τερματισμού του ισραηλινού αποκλεισμού που επιβάλλεται στον θύλακα εδώ και πάνω από 10 χρόνια, η κινητοποίηση που αποκαλείται «Πορεία της Επιστροφής» έχει σκοπό να διατρανωθεί το δικαίωμα των παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν μετά την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ και το ξέσπασμα του πρώτου αραβοϊσραηλινού πολέμου το 1948.

Η ένταση της κινητοποίησης είχε γενικά αποκλιμακωθεί μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη τον Νοέμβριο ανάμεσα στο Ισραήλ και το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο από το 2008.

Για να ηρεμήσει η κατάσταση, το Ισραήλ επέτρεψε στο εμιράτο του Κατάρ να χορηγήσει οικονομική βοήθεια ύψους 90 εκατομμυρίων δολαρίων σε έξι μηνιαίες δόσεις στην πάμπτωχη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς. Η βοήθεια αυτή προορίζεται κυρίως για την πληρωμή των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες της Χαμάς.

Όμως η παράδοση της δόσης της βοήθειας η οποία επρόκειτο να γίνει την περασμένη εβδομάδα δεν έλαβε χώρα, χωρίς να δοθεί επισήμως καμιά εξήγηση.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ