Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Τίρανα και Σκόπια για τις μεταρρυθμίσεις της Ε.Ε.

Αποστολή του ΕΚ θα μεταβεί στα Τίρανα και τα Σκόπια για να εξετάσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και να εκτιμήσει την ετοιμότητα των δύο χωρών για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ θα εξετάσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ όσον αφορά τις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες που σχετίζονται με την ΕΕ. Απομένουν λιγότεροι από τέσσερις μήνες για να εκτιμηθεί το κατά πόσο είναι έτοιμες οι δύο χώρες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η εφταμελής αποστολή, με επικεφαλής τον Τουν Κέλαμ (ΕΛΚ, Εσθονία) θα συναντήσει πολιτικούς ηγέτες της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, καθώς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών από τις 27 Φεβρουαρίου μέχρι τη 1 Μαρτίου.

Θα συζητηθούν θέματα που αναδείχθηκαν στα ψηφίσματα του ΕΚ για τα Δυτικά Βαλκάνια το Νοέμβριο του 2018, καθώς και οι τρέχουσες εξελίξεις στην Αλβανία και η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών στη ΠΓΔΜ. Οι ευρωβουλευτές θα επισκεφθούν επίσης μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτεί η ΕΕ για να διαπιστώσουν πώς λειτουργεί η προενταξιακή χρηματοδότηση στην πράξη.

Εν όψει της επίσκεψης, ο κ. Κέλαμ δήλωσε: «Το 2019 είναι μια σημαντική χρονιά που θα διαμορφώσει σε βάθος χρόνου το μέλλον της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ. Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί και παροτρύνουμε με θέρμη όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεως χωρίς καθυστέρηση. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο μέχρι τη Σύνοδο του Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όπου θα παρθούν αποφάσεις για την ετοιμότητα των δύο χωρών να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις».

Σχολιάζοντας το πρόσφατο κοινοβουλευτικό μποϊκοτάζ και τις διαδηλώσεις στην Αλβανία, προσέθεσε: «Καταδικάζουμε έντονα όλες τις προτροπές σε βία και προτρέπουμε την αντιπολίτευση να τερματίσει το μποϊκοτάρισμα. Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει επειγόντως να αποκλιμακώσουν την κατάσταση μέσω εποικοδομητικού διαλόγου».Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ