Βρετανικά ΜΜΕ: Κυρίαρχη η «Ευνοούμενη» στα BAFTA

«Η Ευνοούμενη κυριάρχησε στα βραβεία, κερδίζοντας εφτά, μεταξύ των οποίων και της Καλύτερης Βρετανικής ταινίας», έγραψε το BBC στον ιστότοπό του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής απονομής των Βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA).

Το δημοσίευμα αναφέρεται στα βραβεία Α’ και Β’ γυναικείου ρόλου που έλαβαν για τους ρόλους τους στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου η Ολίβια Κόλμαν και η Ρέιτσελ Βάις, καθώς και στα υπόλοιπα βραβεία (καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, κοστουμιών, μακιγιάζ και κομμώσεων). Φιλοξενεί επίσης δηλώσεις συντελεστών της ταινίας, την ώρα της απονομής, μεταξύ των οποίων του σκηνοθέτη Γ. Λάνθιμου, της υπεύθυνης του σεναρίου Ντέμπορας Ντέιβις, όπως και ηθοποιών.

«Είναι μεγάλη τιμή, χρειάστηκαν 20 χρόνια για αυτή την ταινία, εγώ συνέβαλα τα τελευταία 10», είπε ο Έλληνας σκηνοθέτης και δήλωσε υπερήφανος για τις τρεις γυναικείες παρουσίες στην ταινία.

«Είμαι ενθουσιασμένη που λαμβάνω το πρώτο μου βραβείο BAFTA, για το πρώτο μου σενάριο», δήλωσε η Ντέμπορα Ντέιβις.

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Guardian με τίτλο «Υπέρτατη – σχεδόν – κυριαρχία για την Ευνοούμενη, αλλά η Ρόμα (απέσπασε το βραβείο) καλύτερης φωτογραφίας», γράφει ότι η Ολίβια Κόλμαν κέρδισε το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου, ένα από τα εφτά (που έλαβε η ταινία Η Ευνοούμενη), αλλά ο Αλφόνσο Κουαρόν (σκηνοθέτης της ταινίας Ρόμα), μοιάζει να οδεύει προς την δόξα των βραβείων Όσκαρ, αφού κέρδισε τα βραβεία καλύτερης φωτογραφίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και δύο ακόμη.

Η Ευνοούμενη, συνεχίζει το δημοσίευμα, αναδείχθηκε με άνεση η μεγαλύτερη νικήτρια της απονομής των βραβείων στο Ρόαγιαλ Άλμπερτ Χολ: απέσπασε μεταξύ άλλων το βραβείο καλύτερης βρετανικής ταινίας, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, Α΄ και Β’ γυναικείου ρόλου, πρωτότυπου σεναρίου και κοστουμιών. Για την Ολίβια Κόλμαν, γράφει ότι η επιτυχία της επισφραγίζει την άνοδο της ηθοποιού που στα πρώτα χρόνια της καριέρας της αγωνίστηκε για ρόλους και ήταν περισσότερο γνωστή για τις κωμωδίες της, ενώ στη συνέχεια στράφηκε στο δράμα. «Ήταν μία καταπληκτική βραδιά για την Ευνοούμενη, αλλά έχασε τον τίτλο στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας από την ταινία Ρόμα» καταλήγει η εφημερίδα.

«Η Ρόμα παίρνει μαζί το βραβείο καλύτερης ταινίας, αλλά η Ευνοούμενη κυριαρχεί στην βραδιά», επισήμανε η Independent. Σε δημοσίευμά της, μετά την ολοκλήρωση της απονομής, έκρινε ότι τα φετινά BAFTA είχαν διπλό νικητή στην τελετή. «Ήταν μία βραδιά που ανήκει τόσο στο ιστορικό δράμα του Γιώργου Λάνθιμου Η Ευνοούμενη, που πήρε εφτά βραβεία, όσο και στην ταινία Ρόμα του Αλφόνσο Κουαρόν, που κέρδισε τέσσερα βραβεία, αλλά αποχώρησε με αυτό της Καλύτερης Ταινίας», γράφει. Η Ευνοούμενη μπορεί να είχε Έλληνα σκηνοθέτη, αλλά η ταινία εποχής έλαβε σημαντική βρετανική χρηματοδότηση και παράλληλα συνοδεύονταν από μία βρετανική ιστορία και βρετανικό καστ, στο οποίο συμμετείχαν η δύο νικήτριες του Α’ και Β’ γυναικείου ρόλου, εξηγεί.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ