Ο Μακρόν εξετάζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τα “Κίτρινα Γιλέκα”

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξετάζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη Γαλλία σε μια προσπάθεια να επιλύσει την κοινωνικο-οικονομική κρίση, η οποία προκάλεσε το κύμα διαδηλώσεων των “Κίτρινων Γιλέκων” σε εθνικό επίπεδο, ενώ αξιωματούχοι έχουν ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες για τη διενέργειά του σε περίπτωση που ο πρόεδρος δώσει το ‘πράσινο φως’, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Journal du Dimanche επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Μακρόν εξετάζει πιθανή διοργάνωση του δημοψηφίσματος στις 26 Μαϊου, την ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών, και οι πιθανότητες να συμβεί αυτό τη συγκεκριμένη ημέρα είναι “πολύ μεγάλες”, σύμφωνα με το έντυπο.

Οι πηγές επισημαίνουν ότι η υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τις εκλογές στο γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών–υπεύθυνη και για τα δημοψηφίσματα–έχουν ήδη κρατήσει τους φακέλους και τα ψηφοδέλτια που χρειάζονται για το δημοψήφισμα και αναμένουν το “πράσινο φως” από τον πρόεδρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μακρόν είναι σχεδόν αποφασισμένος για το δημοψήφισμα, ωστόσο το έντυπο δεν δημοσιεύει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ίδιο το δημοψήφισμα.

Το κίνημα των αυτοαποκαλούμενων “Κίτρινων Γιλέκων” που πραγματοποιεί συστηματικά διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έχει στιγματιστεί από βίαια επεισόδια σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου του περασμένου χρόνου και παρότι η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να μην αυξήσει τους φόρους στα καύσιμα–που υπήρξαν η αφορμή για τις διαδηλώσεις–και ταυτόχρονα εισήγαγε άλλα μέτρα για τη βελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης της χώρας, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συνεχίζουν να διαδηλώνουν ανά τη χώρα κάθε σαββατοκύριακο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ