Η Τουρκία κατηγορεί για κατασκοπεία εργαζόμενο στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη

Η τουρκική δικαιοσύνη απήγγειλε σήμερα επισήμως κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος ενός Τούρκου εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, η σύλληψη του οποίου έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έκανε σήμερα δεκτό το κατηγορητήριο που κατέθεσε ένας εισαγγελέας ζητώντας ποινή ισόβιας κάθειρξης σε βάρος του Μετίν Τοπούζ για «κατασκοπεία» και «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης», ανέφερε το Ανατολή.

Η δίκη του Τοπούζ, ο οποίος ήταν στο αμερικανικό προξενείο ο σύνδεσμος ανάμεσα στις αμερικανικές αρχές και την υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών της τουρκικής αστυνομίας, θα αρχίσει στις 26 Μαρτίου στο δικαστήριο του Τσαγκλαγιάν στην Κωνσταντινούπολη, διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Τοπούζ συνελήφθη και στη συνέχεια προφυλακίσθηκε τον Οκτώβριο 2017. Οι τουρκικές αρχές τον θεωρούν ύποπτο ότι συνδέεται με την κίνηση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, «μαύρου πρόβατου» της Άγκυρας, η οποία τον κατηγορεί ότι εξύφανε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουνίου 2016.

Η προφυλάκισή του προκάλεσε διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, οι οποίες ανέστειλαν αμοιβαία για αρκετούς μήνες στις περισσότερες από τις υπηρεσίες έκδοσης αδειών εισόδου.

Το επεισόδιο αύξησε την ένταξη στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το Ανατολή, ο Τοπούζ κατηγορείται από τον εισαγγελέα ότι είχε συχνές επαφές με ύποπτους ως μέλη της κίνησης του ιεροκήρυκα Γκιουλέν.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ