Ντράγκι: Θα εξασθενίσει και άλλο η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη – Τι είπε για τα επιτόκια

Δυσοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τόνισε σήμερα ότι ηΕΚΤ διαβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και της αύξησης του πληθωρισμού. 

Όπως ανέφερε ο ίδιος, «οι κίνδυνοι πλέον στην ευρωζώνη δεν είναι μετριασμένοι, αλλά ωθούν ( την ανάπτυξη και πληθωρισμό) προς τα κάτω, καθώς τα νέα οικονομικά στοιχεία είναι ολοένα και πιο αδύναμα».

Έτσι, διαβεβαίωσε, η ΕΚΤ θα συνεχίσει την ίδια χαλαρή νομισματική πολιτική για όσο καιρό κριθεί απαραίτητο. Ειδικότερα όσον αφορά στα επιτόκια η ΕΚΤ προτίθεται να τα κρατήσει αμετάβλητα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2019 και για όσο χρόνο χρειασθεί για την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό.

Οι δηλώσεις Ντράγκι και η ανησυχία για το ρυθμό ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας πίεσαν τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, το οποίο υποχώρησε έως τα 1,1307 δολ.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ που συνεδρίασε σήμερα, ομόφωνα συμφώνησε στις αιτίες της διαφαινόμενης επιβράδυνσης της οικονομίας. Συγκεκριμένα, οι κεντρικοί τραπεζίτες απέδωσαν την εξέλιξη αυτή κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό περιβάλλον της Ευρωζώνης και συγκεκριμένα στην αβεβαιότητα που επικρατεί στις ΗΠΑ μετά το shutdown, στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, καθώς και στις παρενέργειες από το κύμα προστατευτισμού που έχει επικρατήσει στο διεθνές εμπόριο. Παράλληλα, αρνητικά έχει επιδράσει το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε ορισμένες χώρες της ΕΕ (χωρίς να τις κατονομάσει) και η κατάσταση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι η Κεντρική Τράπεζα διαθέτει ακόμη το αναγκαίο οπλοστάσιο προκειμένου να παρέμβει σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ