Bild: Εκλογές στην Ελλάδα τον Μάιο, πιθανόν και τον Μάρτιο

«Ο Τσίπρας μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά», γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild αναφερόμενη στην ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση.

«Τα πράγματα κινήθηκαν γρήγορα χθες το βράδυ, καθώς το ελληνικό κοινοβούλιο στην Αθήνα εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που σημαίνει ότι ο ίδιος μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν οριακό υπέρ του, με 151 βουλευτές να υπερψηφίζουν και 148 να καταψηφίζουν, αν και αυτό ήταν βέβαιο ήδη πριν από τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης», γράφει η Bild και εκτιμά ότι «στην Ελλάδα δεν θα διεξαχθούν, κατά τα κεκανονισμένα, εκλογές τον Οκτώβριο, αλλά πριν από το καλοκαίρι. Ο Τσίπρας δεν διαθέτει πλέον επαρκή ισχύ σε πολιτικό επίπεδο, για να βγάλει πέρα το καλοκαίρι. Και σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, δεν προτίθεται και να περιμένει. Κατά συνέπεια, η ψήφος εμπιστοσύνης δεν ήταν το τέλος. Είναι μόνον η αρχή. Το μόνο ζήτημα είναι: Πότε θα γίνουν εκλογές; Ο Τσίπρας θέλει τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών μαζί με τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Θα μπορούσαν όμως να γίνουν και τον Μάρτιο, εάν χάσει μία άλλη ψηφοφορία εντός των ερχόμενων ημερών: Την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο περί της συμφωνίας για την ονομασία που διαπραγματεύτηκε ο ίδιος με τη “Βόρεια Μακεδονία”, λόγω της οποίας κατέρρευσε ο κυβερνητικός του συνασπισμός.

Ο πολιτικός αναλυτής στο Begin Sadat Center του Ισραήλ, Γιώργος Τζογόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην Bild δηλώνει ότι «Όσο ταχύτερα γίνουν εκλογές, τόσο το καλύτερο. Διότι όσο πιο μακροσκελής η προεκλογική περίοδος, τόσο περισσότερο θα παραλύσει η, ούτως ή άλλως, εύθραυστη οικονομική κατάσταση». Όπως επισημαίνει επιπλέον, ο ίδιος είναι βέβαιος ότι και μετά τις εκλογές δεν θα υπάρξει γρήγορη βελτίωση της κατάστασης, καθώς δεν είναι σαφές εάν θα προκύψει κυβέρνηση, αφού οι συσχετισμοί πλειοψηφιών καθιστούν δύσκολα τα κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας.

Στο ερώτημα ποιος μπορεί να διαδεχθεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η Bild εκτιμά ότι ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο αντίπαλός του, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μπορούσαν υπό τις παρούσες συνθήκες να κερδίσουν τις εκλογές με απόλυτη πλειοψηφία. Επομένως, λόγω του κατακερματισμού των κομματικών σχηματισμών στην Ελλάδα, επαπειλείται η εκ νέου διεξαγωγή εκλογών, κάτι που αποτελεί το χειρότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία και τα κράτη του ευρώ, υποστηρίζει η Bild.Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ