Handelsblatt: Γηροκομείο της Ευρώπης γίνεται η Ελλάδα

«Περισσότεροι φεύγουν από τη χώρα, λιγότερες γεννήσεις – Η Ελλάδα γίνεται τογηροκομείοτης Ευρώπης», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ, σημειώνει ότι στην Ελλάδα ζουν σήμερα 10,7 εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά αν κάποιος επισκεφθεί τη χώρα ως τουρίστας μετά από 50 χρόνια θα βρει πιθανόν τους μισούς κατοίκους και πολύ περισσότερους ηλικιωμένους.

Οι λόγοι, προσθέτει, για αυτή τη δημογραφική εξέλιξη είναι ότι όλο και περισσότερο μεταναστεύουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες και ότι όσοι μένουν γεννούν λιγότερα παιδιά.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΚΚΕ (Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών), που διαπιστώνει αυτή τη δυσμενή δημογραφική τάση. Αυτή η τάση έχει τεράστιες συνέπειες, σημειώνει, για την οικονομική εξέλιξη της χώρας που είναι ούτως ή άλλως στιγματισμένη από την κρίση και για το μέλλον των ήδη πολύ επιβαρυμένων κοινωνικών συστημάτων.

Η μείωση του πληθυσμού εγείρει, όμως, και το ερώτημα, αν η χώρα θα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της, σημειώνει ο αρθρογράφος της εφημερίδας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ