Αυτό το όνομα ακούγεται στον Λευκό Οίκο για τη θέση του νέου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ – ΦΩΤΟ

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να ονομάσει επόμενο υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ τον Τζιμ Γουέμπ, πρώην γερουσιαστή των Δημοκρατικών και άλλοτε υφυπουργό Άμυνας αρμόδιο για το Πολεμικό Ναυτικό στην κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν, έγραψε την Πέμπτη η εφημερίδα The New York Times.

Επικαλούμενη κυβερνητικό αξιωματούχο που δεν κατονόμασε, η εφημερίδα ανέφερε πως ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο ασκών χρέη προσωπάρχη της αμερικανικής προεδρίας Μικ Μαλβέινι έχουν έλθει σε επαφή με τον Γουέμπ. Ένας αξιωματούχος στο υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε, πάντα κατά τους Τάιμς, πως το όνομα του πρώην γερουσιαστή κυκλοφορεί στον Λευκό Οίκο.

Ο Τζιμ Μάτις παραιτήθηκε από το αξίωμα του υπουργού Άμυνας και αποχώρησε την Τρίτη. Ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε μία ημέρα αργότερα ότι ουσιαστικά απέπεμψε τον απόστρατο στρατηγό των Πεζοναυτών, η επιστολή της παραίτησης του οποίου περιείχε οξύτατες επικρίσεις προς τον Ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα.

Ο Μάτις παραιτήθηκε μετά τις απροσδόκητες αποφάσεις του Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις που είναι ανεπτυγμένες στη Συρία και να μειώσει στο μισό τον αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένες στο Αφγανιστάν (περίπου 14.000 στελέχη σήμερα). Ο πρόεδρος ονόμασε τον Πάτρικ Σάναχαν, πρώην ανώτατο στέλεχος της Boeing και υφυπουργό του Μάτις, υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Τάιμς, η επιλογή του Γουέμπ θα επέτρεπε στον Λευκό Οίκο να αποφύγει τον διορισμό κάποιου από τα «γεράκια» των Ρεπουμπλικάνων τα ονόματα των οποίων έχουν πέσει στο τραπέζι για την αντικατάσταση του Μάτις (1).

Τα ονόματα των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών Τομ Κότον και Λίντσεϊ Γκρέιαμ όπως και αυτό του πρώην γερουσιαστή Τζιμ Τάλεντ έχουν επίσης ακουστεί στις συζητήσεις για τον αντικαταστάτη του Μάτις.

Ο Λευκός Οίκος δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα. Οι Τάιμς ανέφεραν πως ο Γουέμπ δεν απάντησε όταν του ζήτησαν σχόλιο.

Ο 72χρονος πολιτικός είναι παρασημοφορημένος βετεράνος του Πολέμου του Βιετνάμ, συγγραφέας 10 βιβλίων κι είχε πάρει βραβείο Έμι για ένα ντοκιμαντέρ του. Είχε εκλεγεί γερουσιαστής στη Βιρτζίνια και για ένα διάστημα είχε διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία το 2016. Όταν εγκατέλειψε την προσπάθεια, τον Οκτώβριο του 2015, είχε δηλώσει ότι «στους Αμερικανούς δεν αρέσουν τα άκρα στα οποία έχουν μετακινηθεί τα τελευταία χρόνια και τα δύο κόμματα και, ειλικρινά, ούτε σ’ εμένα αρέσουν».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Τάιμς, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το πόσο σοβαρά μελετάται το ενδεχόμενο να ονομαστεί ο Γουέμπ υπουργός Άμυνας του Τραμπ. Πάντως, ο πρώην γερουσιαστής αντιμετωπίζει εχθρικά την Κίνα, ενώ είχε ταχθεί εναντίον της συμφωνίας του 2015 που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα με το Ιράν για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ