Η πρωθυπουργός Χασίνα νικήτρια των εκλογών στο Μπαγκλαντές

Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μετέδωσε η τηλεόραση, τα οποία ωστόσο απορρίπτει η αντιπολίτευση καταγγέλλοντας νοθεία, και ενώ βίαια επεισόδια που ξέσπασαν προκάλεσαν τον θάνατο 17 ανθρώπων.

Ο συνασπισμός της Σέιχ Χασίνα λαμβάνει ήδη 191 έδρες από τις 300 του κοινοβουλίου –πολύ περισσότερες από τις 151 έδρες που απαιτούνται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία– έναντι μόλις πέντε εδρών που λαμβάνει επί του παρόντος η αντιπολίτευση, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 24.

Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται αύριο, Δευτέρα. “Καλούμε την Εκλογική Επιτροπή να ακυρώσει αμέσως αυτά τα αποτελέσματα”, ήταν η άμεση αντίδραση του Καμάλ Χοσάιν, του “πατέρα” του Συντάγματος του Μπανγκλαντές, ο οποίος στα 82 του χρόνια είναι μια από τις ηγετικές μορφές της αντιπολίτευσης. “Ζητούμε να οργανωθούν νέες εκλογές το συντομότερο δυνατό από μια ουδέτερη κυβέρνηση”, πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Η 71 ετών Σέιχ Χασίνα, κόρη του Σεΐχη Μουτζιμπούρ Ραχμάν, του πρώτου προέδρου του Μπανγκλαντές, φέρεται να εξασφαλίζει μια τρίτη συνεχή πενταετή θητεία από το 2008, και μια τέταρτη μετά την θητεία της το 1996-2001, σημειώνοντας εθνικό ρεκόρ.

Όπως και η προεκλογική εκστρατεία, η σημερινή ψηφοφορία σημαδεύτηκε από συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του κυβερνώντος Λαϊκού Συνδέσμου (Awami League) και του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπανγκλαντές (BNP), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, στις οποίες 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά περιστατικά.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την ανάπτυξη 600.000 μελών των δυνάμεων ασφαλείας για να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, των ενδέκατων από την ανεξαρτησία του Μπανγκλαντές το 1971.

Η Σέιχ Χασίνα παραμένει πολύ δημοφιλής λόγω μιας περιόδου μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης (πάνω από 6% σε ετήσιο ρυθμό) στη χώρα και γιατί απάλλαξε το Μπανγκλαντές από την εικόνα του ως φτωχού κράτους που μαστίζεται από καταστροφές. Αυτή η χώρα δέχτηκε επίσης εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια που υπέστησαν διώξεις στη Μιανμάρ.

Ωστόσο οι επικριτές της την χαρακτηρίζουν απολυταρχική, ότι φυλάκισε την εμβληματική αντίπαλό της Χαλέντα Ζία –καταδικάστηκε σε 17 χρόνια φυλάκιση για διαφθορά– και ότι κατέστειλε τους διαφωνούντες προχωρώντας σε μαζικές συλλήψεις στελεχών της αντιπολίτευσης, σε εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και σε δρακόντειους νόμους που φιμώνουν τον Τύπο.

Διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν λύπη χθες, Σάββατο, σε κοινή ανακοίνωσή τους, για τα κατασταλτικά μέτρα που δημιούργησαν κλίμα φόβου πιθανόν για να αποτραπούν οι οπαδοί της αντιπολίτευσης να προσέλθουν στις κάλπες.

Ο ΟΗΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβήτησαν επίσης την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με το ΒΝΡ, που είχε μποϊκοτάρει την ψηφοφορία του 2014, μέλη του Λαϊκού Συνδέσμου επιτέθηκαν σε υποστηρικτές του ΒΝΡ για να αποθαρρύνουν τους εκλογείς.

Υπεύθυνοι εκλογικών τμημάτων στην πρωτεύουσα Ντάκα ανέφεραν μικρή προσέλευση το πρωί. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό το BNP έκανε λόγο για σοβαρές παρατυπίες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας και για νοθεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ