Ιταλία: Επιδότηση έως 6.000 ευρώ για την αγορά αυτοκινήτων με χαμηλές εκπομπές ρύπων

H Ιταλία επιδοτεί με ποσά έως 6.000 ευρώ τους αγοραστές νέων αυτοκινήτων με χαμηλές εκπομπές ρύπων, όπως τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά, ενώ επιβάλλει φόρους στην αγορά μεγαλύτερων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε από την άνω Βουλή.

Τα μέτρα αυτά έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με το αρχικό σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο υπέστη κριτική από την αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας. Τα συνδικάτα και οι οργανώσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών είχαν προειδοποιήσει ότι οι προτεινόμενοι φόροι δεν θα έπλητταν μόνο τις αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά και το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας και θα μπορούσαν να πλήξουν την απασχόληση.

Οι φόροι που προτείνονται με τον προϋπολογισμό για τα αυτοκίνητα, που καίνε παραδοσιακά καύσιμα, δεν θα ισχύουν πλέον για τα μικρά οικογενειακά αυτοκίνητα, αλλά μόνο για τα μεγαλύτερα οχήματα μεγάλης ιπποδύναμης, περιλαμβανομένων των SUV.

Για τα νέα αυτοκίνητα, που καίνε βενζίνη και πετρέλαιο και δημιουργούν 161-175 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, επιβάλλεται φόρος 1.100 ευρώ. Ο φόρος αυξάνεται στα 1.600 ευρώ για εκπομπές 176-200 γραμμαρίων και στα 2.000 ευρώ για εκπομπές 201-250 γραμμαρίων.

Τα κίνητρα για την αγορά υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων ποικίλλουν ανάλογα με τις εκπομπές που δημιουργούνται και δεν θα ισχύουν για μοντέλα αξίας άνω των 50.000 ευρώ.

Τα νέα μέτρα, που πρέπει να επικυρωθούν και από την Κάτω Βουλή, θα ισχύσουν από την 1η Μαρτίου έως το τέλος του 2021.Πηγή πληροφοριών: Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ