Κόλαση στη Συρία

Τα βίαια επεισόδια στη Συρία στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 100 ανθρώπων χθες Δευτέρα, εκ των οποίων 54 άμαχοι, από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, στην πλειοψηφία τους στην περιοχή της Χομς της κεντρικής Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πενήντα πέντε πολίτες σκοτώθηκαν, εκ των οποίων οι 40 στη Χομς και την περιφέρειά της, εννέα στη Ντεράα (νότια), πέντε στα προάστια της Δαμασκού και ένας στην Ιντλέμπ (βορειοδυτικά). Επίσης δέκα λιποτάκτες του συριακού στρατού, έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και 25 στρατιώτες του τακτικού στρατού έχασαν τη ζωή τους.

Τα πτώματα μιας εξαμελούς οικογένειας –ο πατέρας, η μητέρα και τα τέσσερα παιδιά που σκοτώθηκαν την Πέμπτη– βρέθηκαν χθες στην τοποθεσία Καρμ αλ-Ζεϊτούν, κοντά στη Χομς, προσθέτει το Παρατηρητήριο.

Χθες ο σύρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Συρία “θα συνεχίσει να αμύνεται απέναντι στην τρομοκρατία” και κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τις χώρες της Δύσης ότι θέλουν να σπείρουν “το χάος”.

 Παράλληλα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών συνεδριάζουν σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να στηρίξουν το αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Συρία, παρά τη διαφωνία της Ρωσίας.

    Η Αμερικανίδα Χίλαρι Κλίντον, ο Γάλλος Αλέν Ζιπέ και ο Βρετανός Ουίλιαμ Χέιγκ θα ζητήσουν το Συμβούλιο να βγει από μια αδράνεια δέκα μηνών και να υιοθετήσει απόφαση που καταγγέλλει την καταστολή στη Συρία (5.400 νεκροί από το Μάρτιο του 2011, σύμφωνα με τον ΟΗΕ) και ζητεί μια δημοκρατική μετάβαση στη Δαμασκό.

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χθεσινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες ζήτησαν από τον ΟΗΕ να “λάβει τα αναγκαία μέτρα για να τερματιστεί η καταστολή”.

    Η Ρωσία και η Κίνα είχαν ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας τους τον Οκτώβριο του 2011 σε ένα προγενέστερο κείμενο των χωρών της Δύσης. Το νέο κείμενο που βασίζεται στο σχέδιο διευθέτησης του Αραβικού Συνδέσμου δεν εγκρίνεται από τη Ρωσία, κυρίως γιατί προβλέπει την εκχώρηση της εξουσίας από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ. Κατά τον ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ πρόκειται για “ανάμειξη στις συριακές υποθέσεις”.

    Ωστόσο η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. “Το καθεστώς ενισχύει την όλο και πιο αιματηρή καταστολή”, λένε δυτικοί διπλωμάτες.

    Η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις είπε ότι “βρισκόμαστε σ’ ένα κρίσιμο σημείο και είναι ζωτικής σημασίας το Συμβούλιο να υιοθετήσει τη διαδικασία που ξεκίνησε ο Αραβικός Σύνδεσμος”.

    Η διαπραγμάτευση, διευκρίνισε η Ράις, θα συνεχιστεί ύστερα από μια σύντομη υπουργική επίσκεψη που δεν βρίσκονται εδώ για να διαπραγματευτούν το κείμενο αλλά για να ασκήσουν πιέσεις.

    Οι εμπειρογνώμονες των 15 χωρών άρχισαν να εξετάζουν το κείμενο αυτό το Σαββατοκύριακο. Οι συνομιλίες αυτές είναι “δύσκολες και μακρές”, αναφέρει η γαλλική αντιπροσωπεία στη διεύθυνσή της στο Twitter.

    Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Λινκ θα εκπροσωπήσει τη Γερμανία, που προωθεί το σχέδιο αυτό στη σύνοδο.

    Αντίθετα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δεν θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη.

    Η συνεδρίαση θα αρχίσει σήμερα στις 15:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδος) με μια έκθεση του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ-Αράμπι και του πρωθυπουργού του Κατάρ σεΐχη Χαμάντ μπεν Γιάσεμ αλ-Θάνι και θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες.

    Η Ρωσία πρότεινε χθες να φιλοξενήσει στη Μόσχα άτυπες συνομιλίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Ωστόσο ο πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Μπουρχάν Γκαλιούν, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε διαπραγμάτευση την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ