Πέθανε από καρκίνο όταν της έκαναν μεταμόσχευση πνεύμονες καπνίστριας

Για τους κινδύνους μεταμοσχεύσεων προειδοποιούν ερευνητές επισημαίνοντας την περίπτωση μίας γυναίκας η οποία έπασχε από κυστική ίνωση και πέθανε από καρκίνο μερικούς μήνες μετά τη μεταμόσχευση καθώς δέχτηκε τους πνεύμονες μιας καπνίστριας.

Η ασθενής ήταν υπό ιατρική παρακολούθηση από την παιδική της ηλικία. Όταν η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία, κάτι σύνηθες στην κυστική ίνωση, οι γιατροί αποφάσισαν, τον Νοέμβριο του 2015, να της κάνουν μεταμόσχευση.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων των δωρητών, οι πνεύμονες προέρχονταν από μια 57χρονη γυναίκα που κάπνιζε ένα πακέτο τσιγάρα ημερησίως επί 30 χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα των γιατρών του νοσοκομείου CHU του Μονπελιέ. Ωστόσο, από τις εξετάσεις που έγιναν πριν ληφθούν τα μοσχεύματα, όταν κρίθηκε ότι η γυναίκα αυτή ήταν εγκεφαλικά νεκρή, δεν είχε διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα.

Τον Ιούνιο του 2017 η λήπτρια εισήχθη στην ογκολογική μονάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Μονπελιέ, ενώ δύο μήνες αργότερα, πέθανε από καρκίνο των πνευμόνων.

Τα συμπτώματά της, σύμφωνα με τους γιατρούς, παραπέμπουν στον καρκίνο που προκαλείται από το κάπνισμα.

Το γεγονός ότι πέρασαν μόλις λίγοι μήνες από τη μεταμόσχευση μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες ανωμαλίες στις ακτινογραφίες υποδηλώνει ότι ο καρκίνος είχε ξεκινήσει όταν η δότρια ήταν ακόμη εν ζωή. Η ανάπτυξη των όγκων επιταχύνθηκε όμως από την ανασοκατασταλτική θεραπεία που λάμβανε η λήπτρια προκειμένου να μην απορρίψει το μόσχευμα.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ