Κύπρος: Πρωτοποριακή επέμβαση αντικατάστασης αγκυλωμένης κροταφογναθικής

Ομάδα Κύπριων Ιατρών της Γναθοπροσωποχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, με την καθοδήγηση του διευθυντή της Κλινικής, δρ. Γεωργίου Παντέλα, έκανε πρωτοποριακή επέμβαση αντικατάστασης αγκυλωμένης κροταφογναθικής διάρθρωσης με τεχνικό προκατασκευασμένο εμφύτευμα.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το περιστατικό αφορούσε ασθενή, που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα της Κροταφογναθικής , λόγω θεραπείας καρκίνου κεφαλής τραχήλου προ ετών, και είχε ως αποτέλεσμα η άρθρωση να υποστεί αλλαγές και να παρουσιάζει δυσκολίες κίνησης, μάσησης, άλγος και τελικά ακινητοποίηση.

Η επέμβαση περιλάμβανε πλήρη αφαίρεση της άρθρωσης, η οποία παρουσίαζε αγκύλωση, και αποκατάστασή της με την προκατασκευασμένη άρθρωση. Για τη διενέργεια της επέμβασης, η Γναθοπροσωποχειρουργική Κλινική είχε συνεχή επικοινωνία για πέραν των δύο μηνών με εξειδικευμένο Κέντρο του εξωτερικού, όπου μελετήθηκε εκτενώς το περιστατικό και έγινε ο προεγχειρητικός σχεδιασμός και προετοιμασία. Το εξειδικευμένο Κέντρο στο εξωτερικό, σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό με την κυπριακή ιατρική ομάδα, ετοίμασε σε τρισδιάστατο πρόπλασμα προκατασκευασμένη άρθρωση, εξατομικευμένη για το ασθενή.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο ασθενής δεν χρειάστηκε να μεταβεί στο εξωτερικό και καθ’ όλη την περίοδο της προετοιμασίας βρισκόταν στην Κύπρο, ενώ καθοριστική για την επιτυχία της επέμβασης ήταν η χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου από την ομάδα των θεραπόντων ιατρών.

Ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, συγχάρηκε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τμήματα του υπουργείου για την αγαστή συνεργασία τους, που είχε επιτυχή έκβαση προς όφελος του ασθενή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ