ΠΟΥ: Το αλκοόλ ευθύνεται για έναν θάνατο στους 20 παγκοσμίως

Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το αλκοόλ θεωρείται υπεύθυνο για 3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, δηλαδή έναν θάνατο στους 20.

Σε σχετική έκθεση, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει πως το αλκοόλ σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι το AIDS, η φυματίωση και η βία μαζί, καθώς το 5,3% των θανάτων στον κόσμο κάθε χρόνο συνδέονται με τα οινοπνευματώδη.

Στους πιο νέους (20-29 ετών), αυτό το ποσοστό φθάνει το 13,5%.

Συνολικά το αλκοόλ σκότωσε περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο κατά το 2016, έναντι 3,3 εκατομμυρίων το 2012, σύμφωνα με την προηγούμενη έκθεση του ΠΟΥ για το θέμα αυτό.

Τα τρία τέταρτα των θανάτων είναι μεταξύ ανδρών.

Περισσότερες από 200 ασθένειες συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Από τα 3 εκατομμύρια θανάτους που μπορούν να αποδοθούν στο αλκοόλ, 28% συνδέονται με τροχαία δυστυχήματα, βιαιότητες, αυτοκτονίες και άλλες βίαιες πράξεις, 21% με πεπτικές διαταραχές και 19% με καρδιαγγειακές ασθένειες. Οι άλλοι θάνατοι αποδίδονται σε λοιμώδεις νόσους, καρκίνους, ψυχικές διαταραχές και άλλα προβλήματα υγείας.

Περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πίνουν οινοπνευματώδη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό της αμερικανικής ηπείρου, της Ευρώπης και της περιφέρειας του δυτικού Ειρηνικού καταναλώνουν αλκοόλ.

Στην Ευρώπη η κατανάλωση ανά κάτοικο είναι η υψηλότερη στον κόσμο, παρ’ όλο που από το 2010 έχει μειωθεί περισσότερο από 10%.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ