Η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν και οι αντάρτες υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης

Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν Σάλβα Κιρ υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με αντάρτικες οργανώσεις για τον τερματισμό ενός εμφυλίου πολέμου που μαίνεται εδώ και περίπου πέντε χρόνια στην χώρα έχοντας αφήσει πίσω του τουλάχιστον 50.000 νεκρούς και προκαλέσει τον εκτοπισμό δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στον Κιρ και στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ και ηγέτη των μεγαλύτερων ανταρτικών οργανώσεων έγινε στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου κορυφής στην Αιθιοπία.

Το Νότιο Σουδάν ανεξαρτητοποιήθηκε και αναγνωρίστηκε διεθνώς το 2011. Ο εμφύλιος ξέσπασε στα τέλη του 2013, όταν ο Κιρ κατηγόρησε τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησής Ρικ Μάκαρ ότι σχεδίαζε πραξικόπημα. Από τον πόλεμο αυτό έχουν χάσει τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν. Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες αναζήτησαν καταφύγιο στο γειτονικό Σουδάν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μια ειρηνευτική συμφωνία που είχε συναφθεί το 2015 κατέρρευσε ένα χρόνο αργότερα, έπειτα από συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ κυβερνητικών και αντάρτικων δυνάμεων, εξαναγκάζοντας τον Μάκαρ να φύγει από την πρωτεύουσα Τζούμπα.

Η νέα συμφωνία, που υπεγράφη με τη διαμεσολάβηση του Σουδάν, επαναφέρει τον πρώην αντιπρόεδρο Μάκαρ στο πρώην αξίωμά του.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Νορβηγία, γνωστή ως Τρόικα που επιβλέπει τις προσπάθειες ειρήνευσης, χαιρέτισαν την υπογραφή της συμφωνίας από τους Κιρ, Μάκαρ καθώς και από άλλες οργανώσεις.

«Ελπίζουμε οι συζητήσεις να παραμείνουν ανοιχτές σε εκείνους που δεν έχουν ακόμη πεισθεί από τν βιωσιμότητα αυτής της συμφωνίας», υπογράμμισαν σε ανακοίνωσή τους.

«Θα πρέπει να αδράξουμε αυτή τη δυναμική που υπάρχει ευρεία στην περιοχή για να διασφαλίσουμε ειρήνη για το λαό του Νότιου Σουδάν», πρόσθεσαν.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ