• Σε δύσκολη θέση ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ- Αφορμή τα περιφρονητικά σχόλια για τον Τραμπ

  12:16 μμ, Τετάρτη 05 Σεπ 2018 12:16 μμ, Τετάρτη 05 Σεπ 2018

  Δεν είναι μυστικό ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις έχουν συχνά διαφωνίες αλλά ο αυστηρά πειθαρχημένος συνταξιούχος στρατηγός του Στρατιωτικού Σώματος των Πεζοναυτών έχει κρατήσει μυστικές τις προσωπικές διαφωνίες που έχει με τον Τραμπ, αποτρέποντας την διαρροή τους στα ΜΜΕ.

  Ο Μάτις το πετύχαινε αυτό, τουλάχιστον μέχρι την εμφάνιση του Μπομπ Γούντγουορντ, σχολιάζει το “Politico.”

  Στο νέο βιβλίο του, που κυκλοφορεί την 11η Σεπτεμβρίου, ο βετεράνος δημοσιογράφος περιγράφει έναν εξοργισμένο υπουργό Άμυνας, ο οποίος καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσει ένα καλό επίπεδο σχέσεων, με τον αρχιστράτηγο του, που είναι ο πρόεδρος Τραμπ.

  Σε μία ιδιωτική συζήτηση με συνεργάτες του, ο Μάτις φανερώνει τις πραγματικές σκέψεις του για τον Τραμπ, ενώ τον συγκρίνει με “έναν μαθητή της πέμπτης ή της έκτης δημοτικού.”

  Η αποκάλυψη αυτή, φέρνει τον σημερινό υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ σε δύσκολη θέση, ενώ στην ίδια αυτή θέση, έχουν βρεθεί αρκετοί υψηλόβαθμοι συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου. Μεταξύ αυτών, ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, αλλά κι ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι. Τόσο οι δύο πρώην αξιωματούχοι, όσο κι ο σημερινός προσωπάρχης έχουν όπως έχει αναφερθεί, προσβάλει το επίπεδο νοημοσύνης του Τραμπ. Ως άμεση συνέπεια της στάσης τους αυτής, είδαν το επίπεδο των σχέσεων τους, με τον Αμερικανό πρόεδρο να επιδεινώνεται ταχύτατα.

  Ειδικότερα, ο Τίλερσον που ήταν στενός πολιτικός σύμμαχος του Μάτις, είδε την τύχη του στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να κρίνεται επί τη βάσει της αποκάλυψης που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο και σύμφωνα με την οποία, στην διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, είχε χαρακτηρίσει τον Τραμπ ως “ηλίθιο.”

  Σύμφωνα με την άποψη Αμερικανών αξιωματούχων, η αποκάλυψη αυτή επιδείνωσε ακόμη περισσότερο μία σχέση έντασης που προϋπήρχε μεταξύ του Τραμπ και του (τότε) επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, με συνέπεια την αποπομπή του Τίλερσον από τα καθήκοντα του, μετά από πέντε μήνες.

  Παρά το γεγονός της δημοσιοποίησης αρκετών περιπτώσεων κατά τις οποίες Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν διαφωνίες με τις απόψεις του προέδρου Τραμπ, ο Μάτις ήταν -μέχρι τώρα- επιτυχής στην προσπάθειά του να μην δημοσιοποιήσει την προσωπική απαξίωση που αισθάνεται για τον πρόεδρο Τραμπ.

  Οι συνεργάτες του σημερινού υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ δηλώνουν ότι ο Μάτις αισθάνεται ότι έχει ένα σοβαρό καθήκον να διασφαλίσει την ασφάλεια των ΗΠΑ κι έχει εργαστεί σκληρά, προκειμένου να αποφύγει μία μετωπική σύγκρουσή του με τον Τραμπ.

  Έτσι, προκάλεσε κάποια έκπληξη η κίνησή του να εκδώσει ανακοίνωση αμφισβητώντας τα όσα προκύπτουν για την στάση του, από το ρεπορτάζ του Γούντγουορντ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προσέβαλε τη νοημοσύνη του Αμερικανού προέδρου.

  “Τα περιφρονητικά λόγια σχετικά με τον πρόεδρο που αποδίδονται σε μένα από το βιβλίο του Γούντγουορντ δεν ειπώθηκαν ποτέ από μένα ή κατά την παρουσία μου. Παρά το γεγονός ότι απολαμβάνω γενικά να διαβάζω μυθιστορήματα, αυτό, αποτελεί τμήμα μιας συγγραφής βιβλίου στην Ουάσινγκτον, ενώ οι ανώνυμες πηγές του, δεν του προσδίδουν αξιοπιστία,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάτις σε μία ανακοίνωση που εκδόθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο.

  “Καθώς υπηρετώ αυτή την κυβέρνηση, η ιδέα ότι θα μπορούσα να επιδείξω απέχθεια για τον εκλεγμένο αρχιστράτηγο των ενόπλων δυνάμεων, πρόεδρο Τραμπ, ή να ανεχθώ ασέβεια για το γραφείο του προέδρου, στο οποίο εντάσσεται το υπουργείο Άμυνας, αποτελεί προϊόν της πλούσιας φαντασίας που μπορεί να έχει κάποιος,” επεσήμανε η ίδια ανακοίνωση.

  Ο Μάτις την εβδομάδα αυτή, επισκέπτεται την Ασία.

  Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η στάση ολικής άρνησης των όσων αποκαλύπτει ο Γούντγουορντ από τον Αμερικανό ΥΠΑΜ, θα σταθεί ικανή προκειμένου να αντιστρέψει τις οποιεσδήποτε συνέπειες που ενδέχεται να υπάρξουν αναφορικά με την παραμονή του στην κυβέρνηση.

  Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ δημοσιοποίησε τα όσα επεσήμανε με την ανακοίνωση του πενταγώνου ο Μάτις, στο Twitter.

  Από την άλλη μεριά, ο Γούντγουορντ δήλωσε στην εφημερίδα “The Washington Post” ότι “επιμένει στα όσα παρουσιάζονται στο ρεπορτάζ του.”

  “Αυτό πρόκειται να εξοργίσει τον Τραμπ,” δήλωσε ο Μαρκ Πέρι που είναι ιστορικός με αντικείμενο την στρατιωτική ιστορία, αλλά και δημοσιογράφος, που χρονογραφεί την θητεία του Μάτις στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. “Θα εκδηλώσει την εκδίκησή του,” προέβλεψε ο ίδιος, αναφορικά με τις κινήσεις που αναμένει από τον πρόεδρο Τραμπ.

  Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τον Μάτις, εξέφρασαν την έκπληξή τους για την δημοσιοποίηση του σχολίου του σχετικά με τη νοητική ικανότητα του Τραμπ, στο βιβλίο του Γούντγουορντ. Ο Μάτις κρατάει υπερβολικά το στόμα του κλειστό, ενώ σε αντίθεση με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, έχει προσπαθήσει να παραμείνει μακριά από εκρηκτικές διαφωνίες με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Τα περιστατικά αυτά των διαφωνιών, συνήθως συμβαίνουν σε συναντήσεις που πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.

  “Ο ίδιος ήταν πάντοτε πολύ προσεχτικός, ακόμη και σε προσωπικές καταστάσεις κι αναφορικά με το να κακολογήσει τον πρόεδρο,” δήλωσε ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του πενταγώνου.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Post, ο Γούντγουορντ γράφει ότι ο Μάτις έκανε το σχόλιο μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στις 19 Ιανουαρίου. Στην συνεδρίαση αυτή, ο Τραμπ αμφισβήτησε την αξία της επιχείρησης συγκέντρωσης πληροφοριών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κι αναφορικά με τον γρήγορο εντοπισμό πυραυλικών εκτοξεύσεων από την Βόρεια Κορέα.

  Όταν ο πρόεδρος Τραμπ αμφισβήτησε την συνολική παρουσία των ΗΠΑ στην Ασία, ο Μάτις του απάντησε: “Το κάνουμε αυτό, προκειμένου να αποτρέψουμε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο,” σύμφωνα με τα όσα γράφει ο Γούντγουορντ κι έχουν δημοσιευτεί στην Post.

  Από την ανταλλαγή αυτή απόψεων με τον Τραμπ, ο Μάτις “εξοργίστηκε και θορυβήθηκε, λέγοντας τους συνεργάτες του, ότι ο πρόεδρος αντέδρασε σαν να είχε την αντίληψη ενός παιδιού στην πέμπτη ή την έκτη δημοτικού,” γράφει ο Γούντγουορντ, που είναι αρχισυντάκτης της ίδιας εφημερίδας.

  Η χρονική στιγμή κατά την οποία γίνεται η αποκάλυψη από τον Γούντγουορντ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τις σχέσεις του Μάτις με τον Τραμπ, με αφορμή τα προβλήματα που υπάρχουν κατά τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την άποψη ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται να ανησυχεί για τις απόψεις που εκφράζει ο Αμερικανός ΥΠΑΜ για θέματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αναφορικά με την Ρωσία, το Ιράν, αλλά και την Βόρεια Κορέα.

  Από την άλλη μεριά, αρκετοί είναι αυτοί στην Ουάσινγκτον που εκφράζουν την έκπληξη τους, για το γεγονός της μη προσωπικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο αντρών σε πιο συχνά χρονικά διαστήματα.

  Ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, δήλωσε ότι η σχέση του Αμερικανού προέδρου με τον ΥΠΑΜ του, άρχισε να επιδεινώνεται, μετά από την ανακοίνωση που έκανε ο Τραμπ το 2017 και παρά την αρνητική του στάση, για την συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Την παραμονή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων του Αφγανιστάν, υποστήριζε ο Μάτις, παρά την τάση του Τραμπ να υποστηρίζει την αποχώρησή τους.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / politico.com

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα