Απώλειες 4,3 δισ. δολ. προκάλεσε το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα

Σεαποκλεισμό της Κούβας προχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από τον Απρίλιο 2017 έως τον Μάρτιο προκαλώντας απώλειες 4,321 δισ. δολαρίων σύμφωνα με τα στοιχεία του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Στη διάρκεια της περιόδου που καλύπτει η έκθεση, ο αποκλεισμός προκάλεσε απώλειες της τάξης των 4,321 δισ. δολαρίων για την Κούβα», αναφέρεται σε επίσημο κείμενο του ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται πως η Κούβα και οι ΗΠΑ αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2015 έπειτα από διακοπή 50 και πλέον χρόνων, όμως το αμερικανικό Κογκρέσο διατήρησε το εμπάργκο, παρά την αντίθετη βούληση του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Αφότου τέθηκε σε εφαρμογή το 1962, «σε τρέχουσες τιμές, ο αποκλεισμός προκάλεσε ζηιέες που αποτιμώνται σε τουλάχιστον 134,499 δισ. δολάρια» για την κουβανική οικονομία, επισημαίνει στην έκθεσή του το υπουργείο.

Τον Νοέμβριο του 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε ένα μεγάλο μέρος των κυρώσεων, επιτρέποντας ωστόσο στους Αμερικανούς να «ταξιδεύουν στην Κούβα και να υποστηρίζουν τις μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις» στο νησί.

Τα μέτρα αυτά «είχαν ως αποτέλεσμα μια σημαντική μείωση των επισκέψεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και προκάλεσαν μεγάλα εμπόδια στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις κουβανικών επιχειρήσεων με ενδεχόμενους Αμερικανούς εταίρους ή τρίτες χώρες», διευκρινίζεται στο κείμενο και προστίθεται: «Η ένταση του αποκλεισμού της Κούβας συνοδεύτηκε από μια επιθετική, απειλητική και αναιδή ρητορική και από περιορισμούς εκ μέρους των ανώτατων επιπέδων της αμερικανικής κυβέρνησης, κάτι που δημιουργεί μια μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης και αβεβαιότητα».

Βάσει ενός ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών υπό τον τίτλο «Η ανάγκη να τερματιστεί το οικονομικό, εμπορικό και χρηματοδοτικό εμπάργκο που επιβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε βάρος της Κούβας», το νησί υποβάλλει κάθε χρόνο έκθεση στον ΟΗΕ.Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ