Σκάνδαλο στην Ισπανία – Ο διάδοχος του Ραχόι στο Λαϊκό Κόμμα πήρε μεταπτυχιακό χωρίς εξετάσεις

Συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί για το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα καθώς μετά την εκδίωξη από την εξουσία λόγω των σκανδάλων διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται πολλά στελέχη του, προστίθενται νέα προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τον νέο πρόεδρό του, τον Πάμπλο Κασάδο.

Ο 37χρονος διάδοχος του Μαριάνο Ραχόι φέρεται να πήρε το μεταπτυχιακό του χωρίς να δώσει εξετάσεις. Το Λαϊκό Κόμμα προσπαθεί να υπερασπιστεί την τιμή του επικεφαλής του, ενώ ο ίδιος ο Κασάδο αποκλείει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. «Οι αθώοι δεν πρέπει να παραιτούνται ποτέ», τόνισε ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος Τεοντόρο Γκαρθία, διαβεβαιώνοντας ότι ο Κασάδο διαθέτει «πολλά έγγραφα» τα οποία το πανεπιστήμιο δεν έχει κρατήσει διότι καταστρέφει τους φακέλους των παλαιών του φοιτητών μετά την πάροδο επτά ετών από την αποφοίτησή τους.

Ο ίδιος εξέφρασε, επίσης, την έκπληξή του που δεν διεξάγονται έρευνες για τα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος τα οποία έδωσαν ψευδή στοιχεία στα βιογραφικά τους, σε μια έμμεση αναφορά στον σοσιαλιστή επικεφαλής της επαρχίας της Μαδρίτης, ο οποίος δήλωσε ότι έχει πτυχίο μαθηματικών, ενώ δεν έχει ολοκληρώσει τη σχολή.

Δικαστής στη Μαδρίτη εκτίμησε ότι ο Κασάδο ενδέχεται να είναι ένοχος για το αδίκημα της διαφθοράς σχετικά με το μεταπτυχιακό του δίπλωμα που έλαβε το 2009 από το δημόσιο πανεπιστήμιο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σε δικαστικό έγγραφο η δικαστής Κάρμεν Ροντρίγκεθ-Μέντελ αναφέρει ότι εντόπισε πιθανά στοιχεία για επιλήψιμες πράξεις όταν ερεύνησε παρατυπίες στο πανεπιστήμιο που αφορούν και άλλους φοιτητές.

Έτσι, απευθύνθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ερευνήσει την υπόθεση Κασάδο, καθώς αυτό είναι αρμόδιο για να εξετάζει τυχόν αδικήματα των κοινοβουλευτικών.

Ο νέος πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος παραδέχθηκε ότι δεν παρακολούθησε τα μαθήματα για το μεταπτυχιακό του, αλλά έλαβε το δίπλωμα βάσει «εργασιών» που παρέδωσε στο πανεπιστήμιο.

Η δικαστής ανέφερε ότι δεν βρήκε κανένα στοιχείο για τις εργασίες αυτές και εκτίμησε ότι ο τότε εκλεγμένος στην περιφέρεια της Μαδρίτης έλαβε το μεταπτυχιακό ως «δώρο», όπως και άλλες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και άλλο στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος, η Κριστίνα Σιφουέντες, που έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος υπό ύποπτες συνθήκες. Από τη Σιφουέντες ξεκίνησε το σκάνδαλο που ονομάστηκε “mastergate”.

Τον Απρίλιο η ίδια παραιτήθηκε από την προεδρία της επαρχίας της Μαδρίτης, αφού βρέθηκε στο επίκεντρο ακόμη μιας υπόθεσης που έθετε εν αμφιβόλω την τιμιότητά της.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ