Βρετανία: Έρευνα για φόνο μετά τον θάνατο της 44χρονης από το Νόβιτσοκ

Μετά τον θάνατο της 44χρονης Βρετανίδας, Ντον Στέρτζες, που είχε εκτεθεί στον τοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για φόνο.

Η 44χρονη πέθανε στο νοσοκομείο αφού εμφάνισε συμπτώματα στις 30 Ιουνίου σε σπίτι στην πόλη Έιμσμπερι της δυτικής Αγγλίας, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Σάλσμπερι, όπου πριν από τέσσερις μήνες ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια είχαν δηλητηριαστεί με την ίδια ουσία. Αναμένεται να διενεργηθεί νεκροτομή στη Στέρτζες, μητέρα τριών παιδιών από το Ντάρινγκτον, και η οικογένειά της έχει ενημερωθεί σχετικώς, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο 45χρονος Τσάρλι Ρόουλι, ο οποίος επίσης εμφάνισε συμπτώματα μέσα στο ίδιο σπίτι στο Έιμσμπερι, παραμένει νοσηλευόμενος σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σατζίντ Ντάβιντ θα προεδρεύσει σήμερα σύσκεψης της επιτροπής επειγουσών καταστάσεων, Κόμπρα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού.

Η αστυνομία προσπαθεί ακόμη να διακριβώσει με ποιον τρόπο εκτέθηκαν στην ουσία αυτή τα δύο πρόσωπα παρ’ ότι από τις εξετάσεις που έχουν διενεργηθεί έχει επιβεβαιωθεί ότι άγγιξαν ένα μολυσμένο αντικείμενο.

Με ανακοίνωσή της η Μητροπολιτική Αστυνομία σημειώνει ότι η πιθανότητα να συνδέεται το περιστατικό με τους Σκριπάλ με εκείνο με τη Στέρτζες και τον Ρόουλι “είναι μια σαφής παράμετρος της έρευνας”.

Εκπρόσωπος όμως δήλωσε ότι οι ερευνητές “δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν ο νευροτοξικός παράγοντας ήταν από την ίδια παρτίδα με εκείνη στην οποία εκτέθηκαν οι Σκριπάλ”, ενώ ανάλογη δήλωση έκανε και ένας ανώτερος αξιωματούχος της υπηρεσίας αντιτρομοκρατίας της χώρας.

Ο βουλευτής της περιοχής του Γουίλτσιρ Τζον Γκλεν είπε ότι η τοπική κοινότητα “αγωνιά” μετά την έναρξη αστυνομικής έρευνας για ανθρωποκτονία παρότι οι υπηρεσίες υγείας υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος για τους πολίτες είναι μικρός.

Ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC επισήμανε ότι τα δύο πρόσωπα πιθανόν να πήραν στα χέρια τους κάποιο μολυσμένο αντικείμενο λόγω της “συνήθειάς τους να ψάχνουν σε κάδους απορριμμάτων”.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ