Χιλιάδες Παλαιστίνιες σε διαδήλωση στο τείχος που χωρίζει τη Λωρίδα από το Ισραήλ – 17 τραυματισμοί

Χιλιάδες Παλαιστίνιες διαδήλωσαν κατά μήκος του τείχους που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από την επικράτεια του Ισραήλ.

Ήταν η πρώτη φορά που έγινε πορεία γυναικών στην περιοχή από την έναρξη των κινητοποιήσεων στον θύλακα, πριν από τρεις μήνες.

Από τα τέλη του Μαρτίου ο θύλακας έχει μετατραπεί σε θέατρο συχνών διαδηλώσεων εναντίον του ισραηλινού αποκλεισμού και υπέρ του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστινίων στα εδάφη από τα οποία εκδιώχθηκαν μετά την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ και τον πρώτο ισραηλινοαραβικό πόλεμο, το 1948.

Φθάνοντας στην περιοχή με λεωφορεία από ολόκληρο τον θύλακα, πολλές μαζί με τα παιδιά τους, οι διαδηλώτριες έφθασαν έως και πενήντα μέτρα από το τείχος, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Λιγοστές από αυτές έφθασαν μέχρι το τείχος, με παλαιστινιακές σημαίες στα χέρια και κουφίγιες, παλαιστινιακά μαντίλια, να καλύπτουν τα πρόσωπά τους, πριν επιστρέψουν.

Δεκαεπτά πρόσωπα τραυματίστηκαν από σφαίρες του ισραηλινού στρατού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στον θύλακα, ο Άσραφ αλ Κούντρα.

«Ήρθα για να ολοκληρώσω την πορεία που άρχισε η κόρη μου», εξήγησε η Ριμ Αμπού Ιρμάνα, 43 χρονών, κρατώντας ένα πορτρέτο της κόρης της, της 15χρονης Ουάσαλ–η οποία σκοτώθηκε από σφαίρα ισραηλινού στρατιώτη τη 14η Μαΐου.

«Αυτές οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές, δεν κάνουμε τίποτε περισσότερο από το να υπερασπιζόμαστε τα εδάφη μας και τα δικαιώματά μας», πρόσθεσε, κρατώντας τον μικρό της γιο από το χέρι.

Από την έναρξη των διαδηλώσεων στη Γάζα, την 30ή Μαρτίου, τουλάχιστον 138 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά. Κανένας Ισραηλινός δεν έχει σκοτωθεί.

Τα περισσότερα θύματα καταγράφηκαν τη 14η Μαΐου, την ημέρα που οι ΗΠΑ μετέφεραν την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όταν έχασαν τη ζωή τους 62 Παλαιστίνιοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ