Σε Βραζιλία και Ισημερινό ο Πενς με φόντο τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Βραζιλία και τον Ισημερινό στα τέλη του Ιουνίου, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ενισχυθούν οι σχέσεις της χώρας του με τα δύο κράτη, που υποδέχονται μεγάλο αριθμό πολιτών της Βενεζουέλας οι οποίοι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, δήλωσε μια εκπρόσωπός του τη Δευτέρα.

Ο Πενς σχεδίαζε να ταξιδέψει στη Βραζιλία τον Μάιο, αλλά ανέβαλε την επίσκεψη εξαιτίας του ότι ο Λευκός Οίκος έχει επικεντρωθεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος σχεδίαζε να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα σε ένα δείπνο που επρόκειτο να παραθέσει ο Λευκός Οίκος σε αντιπροσώπους άλλων χωρών στην ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) στην Ουάσινγκτον. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες δεν έχουν γίνει γνωστές μέχρι τώρα. Η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βενεζουέλα δεν σταματά να κλιμακώνεται. Η Ουάσινγκτον αρνείται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 20ής Μαΐου, που κέρδισε ο Νικολάς Μαδούρο.

Οι δύο κυβερνήσεις απέλασαν διπλωμάτες η μια της άλλης, ενώ τη Δευτέρα η Ουάσινγκτον ζήτησε να ανασταλεί η συμμετοχή της Βενεζουέλας στον ΟΑΚ και να επιβληθούν κυρώσεις κι από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής σε βάρος του Καράκας.

Μετά τις εκλογές οι αρχές της Βενεζουέλας αποφυλάκισαν δεκάδες αντιφρονούντες που είχαν συλληφθεί στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της περασμένης χρονιάς. Ανάμεσά τους ήταν και ένας αμερικανός ιεραπόστολος, ο Τζος Χολτ.

Σκοπός των επισκέψεων του Πενς είναι να «ενισχυθεί η περιφερειακή ασφάλεια (σε συνεργασία) με τους εταίρους μας στο ημισφαίριο που απειλούνται από την ανθρωπιστική, πολιτική, διπλωματική και οικονομική κρίση που προκαλεί η κακοδιοίκηση της Βενεζουέλας από το καθεστώς Μαδούρο», δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενς, η Αλίσα Φαρά.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε πολλούς αξιωματούχους της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο και έχει απαγορεύσει τις αγορές κρατικών χρεογράφων της λατινοαμερικάνικης χώρας. Η Βενεζουέλα είναι αντιμέτωπη με βαθιά ύφεση και υπερπληθωρισμό, ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και χιλιάδες πολίτες της έχουν μεταναστεύσει σε άλλα κράτη της περιοχής. Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει, αλλά δεν το έχει πράξει ακόμη, κυρώσεις στο πετρέλαιο και τις υπηρεσίες του πετρελαϊκού τομέα που εξάγει η Βενεζουέλα, χώρα μέλος του ΟΠΕΚ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ