Ευρωβαρόμετρο για τον ένα χρόνο από τις ευρωεκλογές του 2019 δημοσίευσε το ΕΚ: Στο 60% η υποστήριξη στην ΕΕ

Bρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Τη “σταθερή και αυξανόμενη υποστήριξη των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση”, δείχνει σημερινή έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ένα μόλις χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019. Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2018 μεταξύ 27.601 ατόμων επί των 28 κρατών μελών αποκαλύπτει ότι κατά μέσο όρο το 60% των πολιτών πιστεύει ότι η ένταξη στην ΕΕ στη χώρα τους ήταν θετική εξέλιξη, ενώ τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είναι πεπεισμένοι ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί μέλος της ΕΕ. Αυτή είναι η υψηλότερη βαθμολογία από το 1983.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων γνωρίζουν ήδη την ημερομηνία των επόμενων ευρωεκλογών, ενώ το 50% δηλώνει πως η διαδικασία τους ενδιαφέρει. Επίσης σε γενικές γραμμές, η διαδικασία “Spitzenkandidaten” θεωρείται θετική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή δημοκρατία, ενώ σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες λένε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ψηφίσουν. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των πολιτών επιθυμούν αυτή η διαδικασία να συνοδεύεται από μια πραγματική συζήτηση για τα ευρωπαϊκά θέματα και το μέλλον της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, οι μισοί Ευρωπαίοι (49%) αναφέρουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ως θέμα προτεραιότητας, ακολουθούμενο από την ανεργία των νέων (48%), τη μετανάστευση 45%) και οικονομία και ανάπτυξη (42%). Περίπου το ένα τρίτο των Ευρωπαίων επικαλούνται την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και την προστασία του περιβάλλοντος (35%), ενώ ταυτόχρονα προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, καθώς και την κοινωνική προστασία των πολιτών της ΕΕ, καταγράφονται από το 32% των ερωτηθέντων.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξακολουθεί να είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δημοκρατία στη χώρα τους (55%) και στην ΕΕ (46%), ενώ οι μισοί από τους ερωτηθέντες δεν θεωρούν την εμφάνιση νέων κομμάτων ή πολιτικών κινημάτων διαμαρτυρόμενα ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο ως απειλή για τη δημοκρατία per se. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (56%) πιστεύει ότι τέτοια νέα πολιτικά κόμματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν όχημα αλλαγής – ενώ ένα σαφές 70% των πολιτών προειδοποιεί τα με νέα κόμματα ότι «δεν βελτιώνεται τίποτα».

“Συνολικά, η έρευνα δείχνει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον και εκτίμηση για την ΕΕ, καθώς και μια αυξανόμενη πεποίθηση ότι μπορούν να έχουν λόγο στο μέλλον της εάν ψηφίσουν στις εκλογές του επόμενου έτους”, εκτιμά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αναλυτικά στο κείμενο των 80 σελίδων που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα, αναφέρεται ότι “τους τελευταίους μήνες διενεργήθηκαν εκλογές σε πολλά Κράτη Μέλη” και γίνεται αναφορά και στην επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο μόλις το 31% των Κυπρίων πολιτών και το 22% των πολιτών της Ελλάδας απαντούν θετικά ότι “η φωνή τους ακούγεται στην ΕΕ”. Παρομοίως μόλις το 15% των πολιτών στην Ελλάδα και το 24% των πολιτών στην Κύπρο εκτιμούν ότι “τα πράγματα στη ΕΕ κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση”, ενώ για το αντίστοιχο ερώτημα “για το πως κινούνται τα πράγματα στη χώρα τους”, το 9% των Ελλήνων απαντά θετικά και το 39% των Κυπρίων.

Παρομοίως το 52% των Κυπρίων και το 49% των Ελλήνων εκτιμούν θετικά τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ και το 56% των Κυπρίων (+11 μονάδες από το 2017) και το 57% των Ελλήνων (+9 μονάδες) εκτιμούν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ΕΕ.

Επιπλέον το 86% των Κυπρίων θέλει να δει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παίζει πιο ενεργό ρόλο στην ΕΕ (το μεγαλύτερο ποσοστό ανάμεσα στις απαντήσει), έναντι του 61% των Ελλήνων. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 47%. Το 55% των Κυπρίων και το 47% των Ελλήνων δηλώνει πιο πιθανό να πάει να ψηφίσει, λόγω της εφαρμογής του συστήματος του επικεφαλής υποψηφίου (Spitzenkandidat).

Ακόμη, το κορυφαίο θέμα στην ατζέντα των Κυπρίων ψηφοφόρων παραμένει με 77% η νεανική ανεργία και με 81% στην Ελλάδα η οικονομία και η ανάπτυξη, ενώ μόλις το 38% των Κυπρίων και το 29% των Ελλήνων θεωρούν ότι η δημοκρατία στην ΕΕ λειτουργεί ικανοποιητικά – ποσοστά πανομοιότυπα (39% και 28%) με το πως αντιλαμβάνονται και τη λειτουργία της δημοκρατία στην ίδια τους τη χώρα. Μόλις το 35% των Κυπρίων και το 26% των Ελλήνων ψηφοφόρων θεωρούν ότι τα νέα κόμματα που εμφανίζονται αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία και ενώ το 45% και το 58% αντίστοιχα εκτιμούν ότι τα νέα κόμματα μπορούν να βρουν καλύτερες λύσης για τα υπάρχοντα προβλήματα.

Τέλος το 70% των Κυπρίων και το 64% των Ελλήνων θεωρούν “εύκολο” το να πάνε να ψηφίσουν όμως μόνο το 49% και το 41% αντίστοιχα το θεωρούν “σημαντικό”, μόνο το 40% και το 42% αντίστοιχα προτίθενται να το πράξουν (να ψηφίσουν), ενώ το 50% και 39% αντίστοιχα απαντούν ότι “ενδιαφέρονται” για αυτές τις εκλογές.

Το 77% των Κυπρίων (και το 75% των Ελλήνων) εκτιμούν ότι “η ψήφος τους δεν θα αλλάξει τίποτα” και το 60% (66% στην Ελλάδα) δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ